Logo Polskiego Radia
Print

Економіка зростає, підприємства звільнюють працівників

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 05.11.2013 12:43
Польські фірми хочуть звільнити 37,5 тисяч працівників. 1,6 мільярда євро в польських банках може належати до померлих поляків. Курси валют.
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:
1 EUR – 4,18 PLN
1 USD – 3,09 PLN
1 UAH – 0,37 PLN

Хоч польська економіка зростає швидкими темпами, підприємці надалі скорочують місця праці. Після трьох кварталів цього року розмір колективних звільнень є вищим, ніж рік тому – читаємо на сторінках видання «Rzeczpospolita». Польські фірми хочуть звільнити 37,5 тисяч працівників. Найбільше скорочень передбачено у підприємствах, що ведуть діяльність в будівельній галузі.

У банках може лежати навіть 5 мільярдів злотих, які належать неживим клієнтам – оцінює «Rzeczpospolita». Про ці гроші часто не знають родини померлих, а банки не шукають спадкоємців.
Ситуацію має змінити проект сенаторів Громадянської платформи, які хочуть, щоб банки перевіряли у базі PESEL дані власників неактивних рахунків, щоб перевірити, чи вони живуть. Спадкоємцям легше було б отримати такі гроші, а сума, по яку ніхто не зголоситься, могла б потрапити на важливу громадську ціль, наприклад, допомогу несамостійним особам, або на потребу ґміни, в якій проживав померлий. Для цього потрібні лише невеликі зміни в законодавстві – пояснює «Rzeczpospolita».

12 тисяч людей допитані та кількадесят покривджених – так виглядає найбільший обман у польському Інтернеті – повідомляє «Gazeta Wyborcza». Механізм шахрайства простий: інтернетні крамниці пропонували продаж оригінального одягу та взуття відомих фірм за дуже низьку ціну. Десятки тисяч поляків вплатили гроші за товар, однак після оплати частина товару не отримала взагалі, інші отримали дешеві продукти китайського виробництва. За підрахунками, дотеперішні збитки сягають понад 200 тисяч злотих, але це щойно початок – читаємо у виданні. Продажем займалися, правдоподібно, дві особи з Польщі, які сьогодні укриваються в Азії.

Л.З.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти