Logo Polskiego Radia
Print

Український представник залізничної галузі збирається на варшавську біржу

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 13.12.2013 13:19
Усі мешканці ЄС зможуть мати банківський рахунок. Попри кризу, в Польщі непогано продаються книжки. Залежність освіти батьків і дітей від економіки
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,18 PLN
1 USD – 3,04 PLN
1 UAH – 0,36 PLN

Український постачальник продуктів і технологій для залізничних вантажних перевезень – Група Freight Car Energy – планує біржовий дебют у Варшаві. Головною метою дебюту на альтернативному ринку Варшавської фондової біржі NewConnect у першому кварталі 2014 року є будувати вартість компанії перед черговим кроком, тобто входженням на головний майданчик варшавської біржі. «Присутність тут полегшить створити і затіснювати контакти з клієнтами з Європи, Близького Сходу та Африки, а додатково – залучити нових інвесторів до проектів ширшого масштабу, ніж могли б здійснювати ми самі», – повідомив генеральний директор компанії Сергій Мокроусов (інформацію передає четвергове видання «Parkiet»).

У кожного мешканця Європейського Союзу повинно бути право мати банківський рахунок. Проект відповідних правил схвалив Європарламент. На думку брюссельських депутатів, жоден громадянин не повинен бути позбавлений такої можливості, також люди, яким досі банк відмовився надати цю послугу – через борги або несплачені кредити. Згідно з планами, під кінець року банки будуть зобов’язані інформувати клієнтів про їхні витрати, пов’язані з існуванням банківського рахунку. Це уможливить порівняти ціни й перенести свій рахунок туди, де умови найкращі. Зміни будуть введені в дію у першій половині наступного року.

Книжки у Польщі продаються, незважаючи на кризу. Цьогорічні надходження з продажу книжок зменшаться лише символічно – прогнозує Бібліотека аналізів. Клопоти цієї галузі, які, мабуть, триватимуть і наступного року, – це запізнення у розрахунках з найбільшими мережами книгарень, високий ПДВ – 23 відсотки на е-буки, коли у випадку паперових книжок ставка – це 5 відсотків, а також нечесне копіювання електронних видань в Інтернеті – повідомляє «Rzeczpospolita».

Європейське статистичне агентство перевірило зв’язок між освітою батьків і дітей. Результати викликають занепокоєння – у Польщі не працює система вирівнювання шансів. У випадку родин, в яких батько і мати мають вищу або середню освіту (тобто закінчили принаймні ліцей чи технікум), – рівень освіти їхніх дітей подібний, як у Європі. Але в родинах, де батьки слабо освічені, діти займають виразно гіршу позицію, ніж їхні європейські ровесники. Лише 7 відсотків таких дітей здобуло диплом вишу і це – найгірший результат серед країн ЄС. Суспільна група, котру Євростат кваліфікує як групу зі слабким рівнем освіти, в Польщі перевищує 40 відсотків. Ці люди найбільш наражені на суспільне виключення – б’є на сполох газета «Rzeczpospolita». Експерти пояснюють, що це – спадщина Польської Народної Республіки, економіка якої не спиралася на знання і багато учнів закінчувало лише професійну школу.

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти