Logo Polskiego Radia
Print

Динаміка польського експорту може перевищити 10 відсотків

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 03.01.2014 15:25
Виробники харчів наїдяться досита, у будівельній галузі стіни пнутимуться вгору, а дороги заповнюватимуть карту. Зникатимуть малі торговельні суб’єкти
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,16 PLN
1 USD – 3,05 PLN
1 UAH – 0,37 PLN

Минулого року експорт був головною рушійною силою польської економіки, хоч його динаміка була найнижча від 2009 року. 2014 року це має змінитися. Динаміка експорту може перевищити 10 відсотків. Подібно сильним, або й більшим, буде зростання імпорту – прогнозують економісти. На поліпшення ситуації експортерів вплине пожвавлення у глобальній економіці, а перш за все – в Європейському Союзі. Останніми роками, коли зменшився попит у Західній Європі, польські компанії шукали інших ринків збуту. Диверсифікація виявилася корисною, це принесло зростання продажу. Але тепер знову головну роль відіграватиме Єврозона, а особливо Німеччина. Звичайно, польські фірми не покинуть Центрально-Східної Європи, Східної Азії та Близького Сходу, де економічний розвиток є стрімкішим від середніх показників. Винятком є Україна, де щораз більший ризик економічного краху – пише щоденник «Rzeczpospolita».

Видання «Puls Biznesu» прогнозує, яким буде цей рік для економіки. Спочатку – виробники харчів: вони наїдяться досита. Зростання обмине лише горілчаний ринок. Решта підприємців вірить у місцевих споживачів та в експорт. На ринку інформаційних технологій передбачається дальша консолідація. Великі стануть ще більшими, а малі можуть опинитися за бортом. У сільському господарстві – очікування на гроші з Євросоюзу. Садівники сподіваються піднесення, а виробники технічного оснащення – навпаки. Ціни зернових мають бути стабільними. Гірництво боротиметься не лише за прибутки. Цей рік покаже, чи Вугільна компанія може бути рентабельною і чи Польща захистить вугілля на європейській арені.

Транспорт і логістика скористається поліпшенням кон’юнктури і розвитком е-торгівлі: буде більше й дорожче. У будівельній галузі – стіни пнутимуться вгору, а дороги будуть заповнювати карту. У торгівлі зникатимуть малі суб’єкти. Меблева галузь битиме чергові рекорди. Ринок пального і газу чекає чіткого законодавства, зокрема, у справі сланців. Доля енергетики також у руках міністрів, які не поспішають з відповідними законами – також у справі створення АЕС. Розганяється автомобільна галузь, можливе відродження після кризи. Настає час електричних автомобілів.

Від 2002 року число жителів польських міст зменшилося майже на 300 тисяч людей. Головною причиною є те, що вони тікають від міського гармидеру. Назагал будинок далеко від міста купують заможні люди, яким за 50 років. Друга група – це молоді, які непогано заробляють і на окраїнах метрополії знаходять краще місце, щоб виховувати дітей – зелень, чистоту й свободу. Тут вони можуть придбати більшу квартиру або й дім. Тим часом, для міст це приносить негативні наслідки: разом із заможними мешканцями, на село потрапляють їхні податки – пише газета «Rzeczpospolita».

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти