Logo Polskiego Radia
Print

Польські підприємці хочуть приймати на роботу українців

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 21.03.2014 15:57
Співчуття до українців впливає на кращі взаємовідносини. У Польщі будуть реєструвати автомобілі з кермом праворуч. Торгівлі в неділю не заборонять
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,19 PLN
1 USD – 3,04 PLN
1 UAH – 0,28 PLN

Газета «Rzeczpospolita» повідомляє, що польські підприємці охоче приймуть на роботу українців. «Відколи в Україні напружена ситуація, до нас зголошується щораз більше фірм, які декларують, що приймуть на роботу працівника з цієї країни. Кажуть, що хочуть таким способом допомогти», – розповідає Кшиштоф Інґльот з агентства Work Service. Він оцінює – якщо б підрахувати всі ці пропозиції, зголошені у жесті солідарності, у масштабі цілої Польщі вийшло б кілька тисяч.

Подібний відрух доброзичливості в роботодавців помітив Томаш Дудек з агентства OTTO. «Підприємці у відношенні до українців більш поблажливі», – каже і додає, що це видно передусім у ситуації, коли хтось з них з дня на день мусить відмовитися від дальшої роботи. Справа в тому, що польські правила дозволяють громадянам України працювати в Польщі шість місяців протягом року. І саме такі контракти з ними підписують, коротші були б невигідні для польських підприємців. «Останнім часом буває, що такі працівники хочуть виїхати на батьківщину раніше, перед кінцем строку. Чоловіки – через мобілізацію, а жінки – щоб бути ближче родини. Тоді без проблем з ними розривають угоду», – розповідає Томаш Дудек.

Як пише «Rzeczpospolita», співчуття до українців впливає на покращення їхніх відносин зі співробітниками з Польщі. «Донедавна вони бували напружені й важкі, а тепер, практично, немає конфліктів», – каже Кшиштоф Інґльот.

Постанова Трибуналу юстиції ЄС в Люксембурзі про те, що Польща порушує закон, забороняючи реєструвати автомобілі з кермом праворуч, чимало змінить. Ця зміна не стане для польського ринку струсом, але погіршить безпеку на дорогах – прогнозує видання «Puls Biznesu». Імпорт таких автомобілів до Польщі може збільшитися навіть до 200 тисяч на рік. Ціни нових машин у Польщі і Великій Британії – подібні. Інколи в Польщі навіть дешевше. Зате, прибутковим може бути привезення вживаних автівок, яких у Польщі немає – наприклад, спортивних. Досі, щоб їх зареєструвати в Польщі, треба було перенести кермо на ліву сторону. Експерти звертають увагу, що інфраструктура в Польщі пристосована до правостороннього руху, отже, водієві зручно, якщо кермо ліворуч. Можливість реєструвати автомобілі з кермом праворуч буде корисною для поляків, які повертаються з Британських островів – а поки що, масових повернень не передбачається.

У Польщі не буде заборони торгівлі в неділю. Сейм відкинув два законопроекти у цій справі. Отже, як досі, крамниці не працюватимуть лише у святкові дні – також і в неділі, коли є празник. Голосування депутатів супроводила бурхлива дискусія захисників християнських цінностей – щоб не примушувати людей працювати в неділю, і противників, які лякали: в такому випадку втратять роботу щонайменше 25 тисяч людей.

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти