Logo Polskiego Radia
Print

У Катовицях говоритимуть про Україну

PR dla Zagranicy
Volodymyr Priadko 16.04.2014 16:43
  • mag gospodarczy Jerzy Buzek 16.04.14.mp3
Напередодні 6-го Європейського економічного конгресу
www.ism.uni.wroc.pl

7–9 травня в індустріальному місті Катовиці проходитиме 6-й Європейський економічний конгрес. Майже шість тисяч гостей з різних куточків планети обговорюватимуть актуальні проблеми економіки. Безумовно, що цього разу у столиці Нижньої Сілезії у центрі уваги буде також справа України. Колишній прем’єр-міністр Польщі (1997–2001 р.р.), голова Європейського Парламенту (2009–2012 р.р.) і почесний голова Європейського економічного конгресу Єжи Бузек каже, що необхідно підтримувати Україну:

– Якщо йдеться про Польщу, то ми робимо те, що потрібно, ми безпосередньо надаємо величезну підтримку Україні. Разом з тим, ми зобов’язуємо до такої відповідальності увесь Європейський Союз. Сполучені Штати також проявляють велику відповідальність за ситуацію на сході Європи.

Адже необхідно почати з того, що росіяни порушують основні принципи, що прийняті у міжнародному праві, тому такі дії необхідно засудити, вільний світ повинен наголошувати на цьому, – каже Єжи Бузек.

Колишній голова Європейського Парламенту бачить для Польщі і світу два головні завдання:

– З одного боку – це допомога Україні. Адже не може бути так, що українці, які проявили величезні зусилля (хоча й довгі роки не займалися реформуванням економіки) тепер вони залишаться на самоті. На питання, чи варто цим займатися, я відповідаю: нам, полякам, як і нашим підприємцям, і взагалі економіці, корисно, коли на сході, за нашим кордоном, буде існувати збалансована, демократична держава, яка нормально розвивається і має здорову економіку. Це просто наш життєвий інтерес. Бо в іншому випадку ми будемо витрачати величезні кошти на переозброєння польської армії. У нас не буде інвестицій, бо гроші не дуже охоче вкладаються туди, де поруч починаються якісь подібні події.

А друга дуже важлива справа – це санкції. Вони мають величезне значення. Європейський Союз вже мобілізується, – Сполученим Штатам діяти легше. Санкції проти Росії можуть мати обопільні наслідки, тому ми повинні все це добре підготувати, бо у подальшій перспективі ми, безперечно, виграємо, але на коротку перспективу ми повинні підстрахуватися (перш за все, щоб не втратити робочі місця), і я переконаний – нам це вдасться. Але ці дві справи: підтримати Україну, щоб мати спокій на східних кордонах Євросоюзу і продемонструвати, що у вільному, демократичному світі немає дозволу на такі недопустимі дії, які демонструє Росія, – найголовніші, – каже Єжи Бузек.

Чи це означає, що нас чекає економічна війна на виснаження противника?

– Така війна не принесла б користі, її ніхто не хоче, принаймні вільний світ – ні США, ні Євросоюз її не хочуть, але нас до цього змусили недопустимі, гідні засудження дії Росії на міжнародній арені. Проте, треба пам’ятати (а ми вже дещо це призабули), який ризик існує при вкладанні капіталу в Росії, згадаймо про це.

А з другого боку, треба створити таку енергетичну політику, щоб показати, що Росія справді залежна від нас. Оце і є реальний інструмент впливу на Росію. Я, зрештою, вже багато років займаюся цим у Європейському Парламенті, – спільний енергетичний ринок – оце і є наш шанс.

І, звичайно ж, необхідно зміцнити Північноатлантичний Альянс. Немає жодних сумнівів, що американці і Захід (особливо після того, як вони домовляться про спільну торгівлю), дадуть собі з цим раду, а Росія у довшій перспективі цього не витримає.

Хоча для нас, як я вже наголошував, – у короткій перспективі також можуть бути ускладнення, – каже Єжи Бузек.

Цього разу на Європейському економічному конгресі 7–9 травня у Катовицях здебільшого обговорюватимуться справи сучасної енергетики, клімату, відновлюваних джерел енергії тощо.

В.П./ wnp.pl

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти