Logo Polskiego Radia
Print

У Польщі не повинно бракувати газу

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 17.04.2014 15:05
Можливості для українських інформатиків у Польщі і в ЄС. Зменшення експорту польських товарів в Україну. Вартість великодніх покупок. Курси валют
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,19 PLN
1 USD – 3,03 PLN
1 UAH – 0,26 PLN

Газета «Rzeczpospolita» пише: «У Польщі не повинно забракнути газу». Як здається, немає небезпеки щодо постачання блакитного палива польським отримувачам, навіть у разі загрози трансферу російського газу територією України – повідомив віце-прем’єр, міністр економіки Януш Пєхоцінський. Зрештою, польська сторона має можливості імпорту з інших напрямків – з Німеччини та Чехії. Крім цього, наближається літо, а тоді використання газу є втричі меншим, ніж узимку – відзначив експерт паливного ринку Анджей Щенсняк. Минулого року Польща імпортувала зі східного напрямку 8,7 мільярдів кубометрів газу, більшість – через Білорусь, а третину – через Україну.

Набагато гірше виглядає допомога Україні. На думку віце-прем’єра Януша Пєхоцінського, постачання, яке почала компанія RWE, не вирішує проблем Києва. Європейський Союз буде підтримувати розбудову газотранспортної системи з Україною, але на це потрібно часу.

«Інформатик з-за Бугу почне роботу негайно» – пише видання «Puls Biznesu». Замість організувати програми, конкурси й навчання для охочих працювати в сфері інформаційних технологій, спеціалістів можна знайти на Сході. Вони не найдешевші, але варто в них інвестувати. Польський щоденник звертає увагу, що, мабуть, немає фірми у сфері IT, яка не шукає робочих рук і не змагається з відтоком цінних працівників, яких забирає конкуренція. Прогнозується, що протягом найближчих 3–5 років нестача інформатиків у Польщі досягне 30 відсотків. До 2016 року у Європі будуть створені 700 тисяч нових робочих місць для інформатиків – оцінює Європейська комісія.

«Puls Biznesu» також повідомляє про зменшення експорту польських товарів в Україну. Логістичні оператори вказують на проблеми українських фірм з платежами. Через їхні клопоти у доступі до закордонних валют, польські перевізники не хочуть реалізувати замовлень, сподіваючись, що важко буде отримати оплату. Фірми, які продають в Україну свої продукти, вимагають платежів авансом. Торік вартість експорту Польщі в Україну досягла 4,3 мільярдів євро. Офіційних даних про збитки польських компаній немає, але рапорт відомства економіки вказує, що зниження експорту в січні цього року, порівняно з січнем 2013 року, це майже 8 відсотків. А нижчий експорт означає менші потреби у транспортних послугах.

На думку економістів, цього року поляки призначать на великодні покупки не більше, ніж торік. Свинина, цукор і яйця подешевшали, а сир, м’ясо птиці і масло стали дорожчими. Перед святами ціни продуктів не дуже зросли. Майже половина опитуваних декларує, що витратять на цей Великдень від 200 до 500 злотих (47–120 євро, 742–1855 гривень).

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти