Logo Polskiego Radia
Print

Українська революція негативно впливає на економіку Росії

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 19.05.2014 17:44
Попри не надто строгі санкції, економіка Росії послаблюється. Європа допоможе Україні заплатити за російський газ. Курси валют
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:
1 EUR – 4,18 PLN
1 USD – 3,05 PLN
1 UAH – 0,25 PLN

Дотеперішні санкції щодо Москви не були надто строгі. Попри те, фінансове замішання вже вдарило в економіку Росії, – підкреслює «Dziennik Gazeta Prawna». Сама загроза введення санкцій посилила втечу капіталу і викликала багато непевності на ринку. Економічний ріст Росії гальмував ще до української революції, проте тепер це сповільнення буде ще більшим – читаємо у польському виданні. Про непевність на ринку засвідчує великий відтік капіталу з Росії. Офіційно російські статистики показують, що в першому кварталі з Росії вивели капітал розміром понад 50 мільярдів доларів. Це дуже багато, оскільки протягом всього 2013-ого цей показник становив 60 мільярдів доларів – пише польське видання. Газета зауважує, що Москва має велике щастя, оскільки США та ЄС досі дуже стримано реагували на її дії направлені проти України. «Міцніший удар в Ґазпром, Роснєфть чи великі банки міг би виявитися для російського ринку ударом так сильним, як крах банку Lehman Brothers», – читаємо.

Європа допоможе Україні заплатити за російський газ – заявив Комісар Євросоюзу з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер. В інтерв'ю німецькому телебаченню Еттінґер скзаав, що Євросоюз зацікавлений у співпраці з Україною. Україна є партнером Євросоюзу та транзитною країною – підкреслив комісар, тому, за його словами, треба зробити все, щоб вирішити справу з розрахунками за російський газ і допомогти Україні таким чином, щоб Київ міг заплатити за доставки. Росія вимагає від України сплатити майже 3,5 млрд доларів за доставлену сировину.

«Dziennik Gazeta Prawna» перевірив, які польські міста найкраще використовують фонди з Євросоюзу. Видання зауважує, що добрий фінансовий стан міста дозволить на отримання більших фондів з нового бюджету у 2014–2020 роках. Досі найбільше фондів (з урахуванням на одного мешканця) отримали Ґданськ та Ряшів. Найгірше у цьому рейтингу стоять Щецін та Білосток.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти