Logo Polskiego Radia
Print

ЄС об’єднується за допомогою газопроводів

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 31.10.2014 14:58
Восени поліпшилася ситуація на польському ринку праці. Всесвітній день заощаджень – лише 12 відсотків поляків регулярно відкладають гроші
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,20 PLN
1 USD – 3,34 PLN
1 UAH – 0,25 PLN

«Gazeta Wyborcza» пише, що Європейський Союз солідарно об’єднується за допомогою газопроводів. Понад 300 мільйонів євро призначено на маршрути, які з’єднають Польщу з Литвою, Чехією та Словаччиною. Це зміцнить позицію Євроспільноти у контактах із Ґазпромом, який надалі шантажує Європу припиненням транзиту територією України – пише газета. Польське видання відзначає, що напередодні Росія, Україна і ЄС підписали газову угоду, а про остаточний розмір заборгування Нафтогазу перед російським постачальником вирішить Арбітражний суд у Стокгольмі.

Восени поліпшилася ситуація на польському ринку праці. Такі дані оприлюднило Бюро інвестицій та економічних циклів. Показник, який з випередженням інформує про майбутні зміни рівня безробіття, у жовтні зменшився, порівняно з розміром попереднього місяця. Від червня до серпня зниження було повільнішим, а останнім часом його темп збільшився. Проте, зазначають експерти, важко очікувати тривкого поліпшення ситуації у сфері зайнятості. Причиною є, зокрема, закріплення тенденції до сповільнення не тільки в Польщі, але і в її найближчому оточенні. У вересні рівень безробіття знизився до 11,5 відсотка (у серпні був на рівні 11,7 відсотка) – повідомило недавно Головне статистичне управління.

31 жовтня – Всесвітній день заощаджень. Щоправда, дедалі більше поляків вважає, що варто економити, але за цим переконанням не завжди йдуть вчинки. Регулярно відкладають гроші лише 12 відсотків мешканців Польщі. Люди рідко планують свої витрати, а тому рідко економлять на якусь конкретну мету. Переважко – затискають паски за місяць до передбачуваної купівлі – оцінює Кшиштоф Качмар з Фонду Кроненберґа, який досліджував ставлення поляків до заощаджень. Майже половина опитуваних заявила про плани економити максимально три роки. І лише 16 відсотків декларує, що додатково відкладає гроші на пенсію.

Щоденник «Metro» приносить позитивну для економіки звістку: цього року вперше за тривалий час у Польщі народиться більше дітей, ніж торік – на 4 тисячі. Головне статистичне управління повідомляє, що це, частково, результат більшої активності влади у поліпшенні демографічної ситуації. Зокрема, до 12-ти місяців продовжено батьківську відпустку, подешевшали дитячі садки, держава, а іноді й самоврядування фінансують запліднення «in vitro», молоді люди можуть користуватися спеціальними програмами купівлі квартир і податковою пільгою, якщо виховують дітей. Також у Польщі передбачається значне зниження смертності. Цей рік може закінчитися демографічним приростом.

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти