Logo Polskiego Radia
Print

Євро - так, але не надто швидко

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 04.03.2015 17:08
«Dziennik. Gazeta Prawna» запитав кандидатів на президента, що вони думають про вступ Польщі до Єврозони
ФОТО: Польське радіо

Куси валют за Національним банком Польщі:

1 USD – 3,75 PLN

1 EUR – 4,17 PLN

1 UAH – 0,15 PLN

«Dziennik. Gazeta Prawna» запитав кандидатів на президента, що вони думають про вступ Польщі до Єврозони. Висновок такий, що жоден не поспішає міняти злотий на євро. Набільш радикальний погляд має представник ультраправих Януш Корвін-Мікке, котрий вказує дату переходу на спільну валюту – 2222 рік. Полярну думку висловлює політик з лівого боку політичної сцени Януш Палікот – «чим швидше Польща вступить до Єврозони – тим краще буде для її безпеки». Маґдалєна Оґурек з Союзу лівих демократів вступ до зони спільної валюти євро називає стратегічною метою Польщі, але вважає, що заміна валют станеться щойно за кілька років. Анджей Дуда з партії Право і справедливість переконаний – поспішати не варто, адже національна валюта врятувала Польщу від економічної кризи. Броніслав Коморовський, котрий на сьогоднішній день має найбільшу підтримку виборців, каже, що незалежно від дати вступу до Єврозони, Польща повинна розпочати процес виконання критеріїв Маастрихтського договору, провести структурні реформи в економіці, і щойно після цього змінювати валюту.

Буде праця – збільшення робочих місць цьогоріч планує кожна четверта польська фірма – це дані опитування, проведеного на замовлення агентства Work Service. Те, що поточний рік буде добрим для польського ринку праці, підтверджують теж роботодавці. Як каже представник Work Service Томаш Місяк, найбільше рук (чи то пак, голів) до праці потрібно в галузі нових технологій:

«Тому ми постійно заохочуємо, щоб вже на рівні навчання приймати рішення про технічну оствіту. Сьогодні на польському ринку бракує спеціалістів з інформатичною освітою. Тож якби такі спеціалісти з’явилися, то знайшли б працю без проблем».

Як показує опитування, понад 80% роботодавців не планує цьогоріч скорочень.

«Gazeta Wyborcza» підрахувала, скільки поляки витрачають на ліки. Торік це було понад 27 мільярдів злотих (6,5 мільярда євро), тобто на понад три мільярди більше, ніж 2013 року. Значно збільшилися теж витрати на ліки без рецепту. Це – результат рекламних кампаній фармацевтичних компаній. А концерни грошей на рекламу не шкодують – торік призначили 871 мільйон злотих (208 мільйонів євро).

Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти