Logo Polskiego Radia
Print

«Справляємося без Росії»: польська економіка, попри ембарго Москви, покращила результат

PR dla Zagranicy
Igor Isayev 05.03.2015 15:07
Незважаючи на зниження обсягів продажу на російський ринок на цілих 30 відсотків, експорт агропродовольчої продукції з Польщі загалом збільшився на 4,5 відсотка
Flickr/CLU_ISS

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 USD — 3,75 PLN

1 EUR — 4,14 PLN

1 UAH — 0,17 PLN

«Справляємося без Росії» — це тема з першої шпальти видання «Rzeczpospolita». Польські компанії збільшують експорт, незважаючи на ембарго Москви. Вони діють в Африці та Азії – пише польська газета. Польські виробники, попри примхи Росії, таки знайшли нові ринки збуту. У довгостроковій перспективі Польща на далеких ринках може залишитися назавжди. За даними видання «Rzeczpospolita», цей рік може стати рекордним роком для експорту польського продовольства в Африці. Його величина може перевищувати один мільярд євро. Чорний континент купує в Польщі передусім зерно, в основному пшеницю. Завдяки цьому в 2014 році динаміка торгівлі на 460 відсотків зросла з Марокко – саме ця держава посідає перше місце серед країн, у яких польський експорт на продукти харчування зріс найшвидше.

Польща також намагається підкорити Азію. Завдяки великому попитові на свинину в 2014 році польський експорт в Гонконг виріс на 114 відсотків.

А отже, незважаючи на зниження обсягів продажу на російський ринок на цілих 30 відсотків, експорту агропродовольчої продукції з Польщі загалом збільшився на 4,5 відсотка і вперше в історії перевищив 21 млрд євро – підсумовує видання «Rzeczpospolita».

Тим часом, у столиці Алжиру перебуває польський віце-прем’єр-міністр Януш Пєхоцінський, з ним у цій африканській державі не тільки чиновники, але й представники бізнесу. Заступниця президента Польського агентства інформації та іноземних інвестицій Моніка Пйонтковська підкреслює, що Алжир для Польщі – це не новий ринок. Попри те, що польські підприємці уже присутні тут тривалий час, тепер Варшава хоче поглиблювати співпрацю в різних галузях промисловості.

– Уже багато років між нами розвивається торговельний обмін в секторі харчування. Проте ми нині хочемо інтенсифікувати продаж в Алжир польських овочів та фруктів, а також продавати заморожені овочі. За цим також можуть піти холодильники, – каже вона.

Моніка Пйонтковська додає, що Алжир зацікавлений у польських машинах і устаткуванні в сільському господарстві. Поки що, найбільше Польща продає в Алжир, як і в попередні роки, продуктів харчування: продукти тваринного походження, сухе молоко, сир, але також механічні та електричні пристрої. Імпорт товарів у Польщу з Алжиру має невелике значення – у 2014 році він склав менше 60 млн доларів, при цьому домінувала лише одна позиція – фосфат кальцію.

Тим часом, ненайкраща ситуація у польсько-українських бізнес-взаєминах. «Dziennik. Gazeta Prawna» пише на першій шпальті: Україна рикошетом вдарила в польські фірми, котрі вже втратили більше 30 мільйонів євро. Польські фірми, які працюють в Україні, втратили минулоріч, що підтверджують різні підрахунки, 84 відсотки доходів від 2013 року. А може бути ще гірше. Польські фірми, наголошує видання, рахують збитки передусім через раптове зниження вартості української гривні. Найгірша ситуація в тих компаній, для яких український ринок складав величезну частку доходів – як-от виробник фарб і власниця фабрик в Україні «Śnieżka». Інші фірми зараз застосовують радикальні кроки. Так, «Mercor», виробник систем протипожежного захисту, призупинив виробництво в Україні. «Проте через різке погіршення економічної ситуації в Україні і поглиблення кризи в Росії, польських виробників та експортерів на цих ринках чекає ще один непростий рік», – невтішно підсумовує польське бізнес-видання.

І.І.

tags:
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти