Logo Polskiego Radia
Print

Ґазпром заливає Польщу своїм газом

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 10.03.2015 14:35
Польща платить одну з найвищих цін у Європі за російський газ. Тепер збільшення поставок з Росії вдарить по кишені польської компанії PGNiG
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:
1 EUR – 4,12 PLN
1 USD – 3,83 PLN
1 UAH – 0,17 PLN

Міністри фінансів країн Євросоюзу у вівторок порозумілися щодо створення Європейського фонду стратегічних інвестицій. Фонд, запропонований головою Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером, має мобілізувати інвестиції у євросоюзну економіку на суму 315 мільярдів євро. Початковий капітал фонду складе 21 млрд євро і має бути створений у середині поточного року, за умови, що до цього часу закінчаться переговори з Європарламентом у справі створення Європейського фонду стратегічних інвестицій.


Ґазпром почав повністю реалізувати замовлення Польщі на газ.
Не відомо, як російська компанія обґрунтовує зміну своєї політики – повідомляє на своїх економічних сторінках «Gazeta Wyborcza». Від початку вересня, тобто протягом півроку, Польське нафтове гірництво і газівництво PGNiG не отримувало повного обсягу замовленого газу. Нестача складала від 6 до 46 відсотків денних замовлень. Дефіцит газу з Росії Польща поповнювала, збільшуючи імпорт із Заходу, і користала на цьому. Бо Польща платить одну з найвищих цін у Європі за російський газ. Тепер збільшення поставок з Росії вдарить по кишені польської компанії.


Минулого року з польського ринку зникло аж 7 тисяч крамниць і нині їх 307 тисяч. Найбільше постраждали пункти продажу побутового обладнання і комп’ютерів, овочів і фруктів, постраждали також книгарні. Лише крамниці зі спиртними виробами не піддаються цій тенденції. Експерти пояснюють, що це результат консолідації ринку. Самостійним магазинам дедалі важче вистояти перед конкуренцією маркетів. Окрім цього, протягом останнього року помітно зросла кількість інтернет-магазинів.

Серед великих і середніх фірм у Польщі помітний оптимізм, позаяк зростає бажання приймати на роботу нових працівників. Найбільше робочих місць у будівництві – повідомляє «Puls Biznesu». Аналіз ринку підтверджує, що в ІІ кварталі поточного року 16 відсотків фірм у Польщі передбачає збільшення кількості своїх працівників, скорочення планує лише 7 відсотків, натомість 73 відсотки заявляють про відсутність будь-яких персональних змін. Експерти пояснюють, що позитивні настрої у бізнесі зумовлені, в першу чергу, здоровою економікою, яка зростає у 3-відсотковому темпі, а також збільшенням числа інвестицій.

Л.І.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти