Logo Polskiego Radia
Print

Скільки коштує домашня праця?

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 29.04.2015 14:00
Пересічна місячна вартість домашньої роботи (прання, приготування їжі, прибирання тощо), яку виконує полька – 525 євро, а яку виконує поляк – 300 євро
ФОТО: Польське радіо

Курси валют за Національним банком Польщі:

1 USD – 3,64 PLN

1 EUR – 4,00 PLN

1 UAH – 0,17 PLN

Януш Пєхоцінський підтримує польські фірми, які входять на ринок ОАЕ. Віце-прем’єр, міністр економіки Польщі перебуває з робочим візитом в Об’єднаних Арабських Еміратах, його супроводжує група підприємців. Як переконує Януш Пєхоцінський, є чимало галузей для співпраці:

«Росте експорт польських харчових прдуктів до ОАЕ. Це дуже позитивний факт. Можна сказати, що емірати закохані у польські яблука, їм вони дуже смакують. З інших галузей, в яких можна будувати польсько-еміратську співпрацю, варто назвати фармацевтичну і біотехнологічну галузі».

Міністр економіки бере участь у засіданні польсько-еміратської міжурядової групи, а також – у зустрічі польських підприємців з Промислово-торговельною палатою ОЕА.

Прання, приготуваня їжі, прибирання... скільки коштують ці щоденні обов’язки – підрахувало Головне статистичне управління. Отже, пересічна місячна вартість домашньої роботи, яку виконує жінка – 2100 злотих (525 євро), а яку виконує чоловік – 1200 злотих (300 євро). Як каже співаторка дослідження «бюджету часу людей» професор Ільона Пшибицінська-Блащак, йдеться про щоденні обов’язки та завдання:

«Прання, приготування їжі, консервація їжі, оброблювання городів... Впродовж останніх десяти років ця вартість зросла на понад 29%. Причини можуть бути різні, але варто згадати про економічну – люди, які професійно не працюють, які тимчасово безробітні, відповідно, більше працюють вдома. По-перше, у них більше часу, а по-друге, у них менше грошей. І замість того, щоб віднести білизну до пральні, вони перуть самі».

Як каже професр, у порівнянні з 2004 роком, поляки-чоловіки присвячують ьільше часу на домашні обов’язки. Але надалі вони працюють вдома на 1 годину 45 хвилин менше, ніж польки.

Я.С./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти