Logo Polskiego Radia
Print

Туркменістан оголосив неплатоспроможність «Ґазпрому»

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 08.07.2015 15:01
В офіційній заяві уряду Туркменістану сказано, що російський концерн вже сьомий місяць не сплачує заборгування перед концерном «Туркменгаз»
ФОТО: Польське радіо

Курси валют за Національним банком Польщі:

1 USD – 3,82 PLN

1 EUR – 4,22 PLN

1 UAH – 0,17 PLN

Процентні ставки у Польщі залишаються без змін – вирішила Рада грошовї політики. Це означає, що процентні ставки за кредитами та депозитами в польській валюті не зміняться. Основна процентна ставка Національного банку Польщі становить 1,5%.

Греція офіційно просить Єврогрупу про фінансову підтримку. Про це сьогодні заявив голова Європейської ради Дональд Туск. Грецький уряд обіцяє впродовж найближчих двох днів представити конкретні пропозиції порозуміння з кредиторами – це вже слова прем’єр-міністра Греції Алексіса Ціпраса. Виступаючи перед Європарламентом Ціпрас заявив, що пропозиції Афін передбачатимуть реформи і «справедливий розподіл тягарів». Засідання міністрів фінанcів Єврогрупи – вже в суботу, а в неділю відбудеться саміт «останнього шансу», на якому вирішиться доля Греції.

Туркменістан оголосив неплатоспроможність «Ґазпрому». Про це інформує портал Лента.ру. В офіційній заяві уряду Туркменістану сказано, що російський концерн вже сьомий місяць не сплачує заборгування перед концерном «Туркменгаз». Голова концерну Аннабурда Меретґелдієв зауважив теж, що росіяни не виконали своїх фінансових зобов’язань, коли говорити про будову каспійського газогону й магістралі «Схід-Захід». Тим часом, віце-голова «Ґазпрому» Алєксандр Мєдвєдєв заявляє, що контракт на закупівлю туркменського газу обмежено з 10 мільярдів кубометрів до 4 мільярдів. Натомість російська сторона забуває – 25-річний контракт підписаний у 2003 році гарантує Туркменістану продаж до Росії 70–80 мільярдів кубометрів газу кожного року.

Куди не їхати відпочивати? – тижневик «Polityka» аналізує карту світу в контексті безпечного-небезпечного туризму. «На туніських пляжах свистять кулі, польська розвідка застерігає перед терактами в Єгипті», а до цього всього – Греція банкрутує. Тож куди їхати відпочивати? На ситуації значно виграла... Туреччина, яка замінила полякам і Грецію, і Туніс. Відпочивальники почали цікавитися теж Болгарією, Іспанією, Хорватією, Португалією. Але, як кажуть досвідчені туроператори, страх перед терактами зникає якісь вісім місяців згодом, «загроза терактів та озброєні солдати перед готелями дещо псують настрій туристам, але вони можуть погодитися і на це, якщо ціна буде відповідно низькою», – каже працівник турбюро. Повертаючись до країн, які Міністерство закордонних справ Польщі означило ркомендацією «не подорожуй» – це, зокрема, Пакистан, Ніґер, Чад, Єгипет, Сирія та Україна.

Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти