Logo Polskiego Radia
Print

37% поляків роблять покупки в Інтернеті

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 15.12.2015 18:30
Економічний дайджест: курси валют, Італія та Північний потік, дефляція у Польщі, скільки коштує ранній вихід на пенсію

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 USD — 3,95 PLN

1 EUR — 4,36 PLN

1 UAH — 0,17 PLN

Італія погодилася продовжити європейські економічні санкції проти Росії, проте в обмін на це вимагає від ЄС дискусії щодо розбудови російського газопроводу Північний потік-2, справа має обговорюватися на найближчому саміті ЄС, - повідомляє видання «Rzeczpospolita». Маттео Ренці таким чином хоче показати своє незадоволення Брюсселем, який раніше заблокував будівництво газопроводу Південний потік, котрий став би важливим проектом для італійських компаній. Варто зауважити, 39% імпортованого до ЄС газу походить з Росії. Найбільшу енергетичну залежність у ЄС має Мальта, найнижчу – Естонія. 26% польської енергії походить з імпорту.

Черговий місяць поспіль у Польщі спостерігається дефляція – ціни у польських магазинах в листопаді були на 0,6% нижчими, ніж рік тому, - подає Головне статистичне управління. Основний вплив на цей показник мають нижчі ціни на пальне та одяг і взуття. У порівнянні з жовтнем, ціни в листопаді знизилися на 0,1%. Економісти прогнозують, що така тенденція утримається ще принаймні кілька місяців.

Поляки мають проблеми зі сплатою боргів, - свідчить рапорт Бюро економічної інформації InfoMonitor. Наприкінці 2015-го року 2 мільйони мешканців Польщі мають несплачені борги на суму 10 мільярдів доларів. До цієї кругленької суми складаються несплачені відсотки по кредитах, рахунки за комунальні послуги, кабельне телебачення, штрафи та аліменти. Левова частина суми – майже 75% - це саме несплачені кредити. Психологи говорять – немає конкретного типу боржника, це люди дійсно з різними характерами та різною матеріальною ситуацією. Проте можна ствердити – частіше боржниками є чоловіки, ніж жінки. 10 найбільших боржників у Польщі мають борги на 100 мільйонів доларів, рекордсмен заборгував банкам 25 мільйонів.

Інша цікава статистика - поляки хочуть раніше виходити на пенсію, але при цьому не погоджуються на зниження пенсійних винагород, яким за це доведеться заплатити, - з’ясував центр дослідження громадської думки IBRiS. 65% поляків підтримують ініціативу президента Анджея Дуди повернути попередній пенсійний вік – 60 років для жінок, 65 для чоловіків, коли зараз вік виходу на пенсію в Польщі складає 67 років для представників обох статей. Натомість лише 36% ладні заплатити меншою пенсією за можливість раніше припинити працю. Натомість 57% не хочуть зниження пенсійного віку, якщо це потягне за собою скорочення виплат. Майже третина поляків визнає, що пенсійний вік є для них найважливішою темою суспільно-політичного життя.

Перед Різдвом та Новим роком особливо актуальною стає тема покупок в Інтернеті – презенти найближчим можна замовити без довжелезних черг на касі та кілометрових прогулянок супермаркетами. У Польщі покупки в Інтернеті робить понад третина поляків – 37%. Цей показник далекий від британського – 87%, проте вже значно вищий ніж у Румунії – 11%. В Інтернеті Захід Європи знову випередив Схід. Поляки у 2015-му витратили на покупки в Інтернеті близько 10 мільярдів доларів, це 5% від загального торговельного обігу.

О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти