Logo Polskiego Radia
Print

Трудовий кодекс Польщі не відповідає дійсності

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 04.01.2016 13:07
Роботодавці і експерти переконують, що польський Трудовий кодекс застарілий, і негайно вимагає змін
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,29 PLN
1 USD – 3,92 PLN
1 UAH – 0,16 PLN

Роботодавці вважають, що нинішній польський Трудовий кодекс застарілий і не відповідає реальності. Президент об’єднання Роботодавців РП (Pracodawców RP) Анджей Маліновський переконує, що потрібно створити новий Трудовий кодекс, який братиме до уваги польську дійсність.

«На мій погляд, з точки зору роботодавців, ця справа разом із податковою системою, має основне значення. Трудовий кодекс, який створено в 70-х роках минулого століття, ніяк не підходить, оскільки не відповідає економічній реальності» – каже Анджей Маліновський.

За його словами, Трудовий кодекс в Польщі створено для великих підприємств, тим часом нині таких підприємств в державі значно менше, ніж малого і середнього бізнесу.

Про необхідність введення змін у Трудовому кодексі вже раніше говорили віце-міністр родини, праці та соціальної політики Станіслав Швед і Головна інспектор праці, міністр Івона Гіцкевич.

Завдяки збільшенню рівня заробітної плати та програмі Родина 500+ ВВП Польщі в 2016 році зростатиме швидше – прогнозують експерти.

За словами головної економістки Raiffeisen Bank Polska Марти Петки, засоби з урядової програми Родина 500+ будуть використані на споживацькі потреби населення, що вплине на ріст ВВП попри нижчі темпи зростання інвестицій та менший внесок від зовнішньої торгівлі. На збільшення споживання впливатиме також сприятлива ситуація на ринку праці.


Шахтарі з Львівської області, які борються за виплату заробітної плати, мають намір блокувати рух на прикордонних переходах між Україною і Польщею – повідомили в понеділок лідери гірничих профспілок. Блокада має розпочатися 12 січня, і відбуватиметься в пунктах пропуску Рава Руська-Гребенне та Устилуг – Зосин. 11 грудня кордон із Польщею блокували вже українські шахтарі з Волині. Їхній протест також мав зв’язок з невиплатою зарплат. Тоді блокада тривала кілька годин і відбулася в Яготині, через який пролягає дорога до польського Дорогуська.

Контрабандисти не святкують. Митники з кордонного пункту пропуску в Корчовій вилучили контрабанду більше 46 тисяч пачок цигарок на суму близько 600 тисяч злотих, тобто майже 142 тисячі євро. Як повідомила пресова секретар Митної палати в Перемишлі Едита Хабовська, нелегальний товар знаходився у вантажівці, яка перевозила дріт.
На даний час триває слідство, звідкіля походить контрабанда і куди вона була направлена. Натомість водій вантажівки може опинитися за ґратами на два роки.

Торік митна служба на Підкарпатті запобігла введенню до обігу 51 мільйона нелегальних цигарок.

Л.І.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти