Logo Polskiego Radia
Print

Уряд подбав про пенсіонерів

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 15.01.2016 15:03
Сейм прийняв закон про одноразовий додаток для пенсіонерів та осіб, які отримують пенсійні виплати
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,40 PLN

1 USD – 4,04 PLN

1 UAH – 0,16 PLN

Парламент Польщі прийняв закон про одноразовий додаток для пенсіонерів та осіб, які отримують пенсійні виплати. Додаток максимальною висотою 400 злотих, тобто 100 доларів, залежно від розміру пенсії, буде виплачуватися всім тим, чиї пенсії складають не більше 2 тисяч злотих, тобто 500 доларів. Найбільший додаток отримають ті, чия пенсія складає до 900-т злотих – тобто 225 доларів.


Кілька тисяч поляків, які взяли кредити у швейцарських франках, нині протестували у Варшаві. У роковини рішення Центрального банку Швейцарії щодо скасування стелі обмінного курсу франка до євро, боржники в Польщі вирішили нагадати політикам про свою скрутну матеріальну ситуацію та досі не виконані виборчі обіцянки. 15 січня 2015 року швейцарський Центральний банк скасував стелю обмінного курсу франка до євро. Курс обміну радикально підстрибнув, досягнувши піку більше 5 злотих. Негативні зміни рішення відчуло близько 700 тисяч поляків, які мають кредит у франках.

Парламент завершив роботу над законом про введення банківського податку від 1 лютого поточного року. Тепер закон чекає підпису президента Анджея Дуди. Нову данину в розмірі 0,44 відсотка від певних надлишкових активів будуть платити банки, кредитні спілки, страхові компанії, позикові компанії та філії іноземних банків в Польщі.


У Берліні розпочинається Міжнародна торгівельна виставка продовольчих товарів та сільського господарства Gruene Woche – «Зелений тиждень». Це найбільший такого типу захід у світі. У цьогорічній виставці участь братиме 1600 експонентів з 65 країн світу. Вони покажуть свої останні досягнення в галузі сільського господарства, виробництва продуктів харчування і садівництва. У Берліні не забракне експонентів з Польщі, для яких Німеччина є дуже важливим ринком збуту. Зате, не буде росіян, які відмовилися від участі у виставці не подаючи причин. Німецька преса підозрює, що це може бути відповідь Москви на санкції ЄС. Міжнародна торгівельна виставка продовольчих товарів та сільського господарства триватиме до 24 січня. Спеціальним гостем заходу в цьому році є Марокко.

Л.І.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти