Logo Polskiego Radia
Print

«Солідарність» хоче заборонити торгівлю в неділю

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 09.03.2016 14:02
З точки зору роботодавця, торгівля в неділю не виплачується, - говорять одні. Ця заборона загальмує економічне піднесення Польщі, - стверджують інші
ФОТО: Польське радіо

Курси валют за Національним банком Польщі:

1 USD – 3, 93 PLN

1 EUR – 4,32 PLN

1 UAH – 0,15 PLN

Міжнародний валютний фонд прогнозує, що найближчим часом світова економіка сповільнить темпи свого зростання. Експерти фонду теж кажуть, що у квітні буде знижено прогноз глобального піднесення на поточний рік. «Дедалі більше сигналів вказує на погіршення ситуації світової економіки», - погоджується головний аналітик Інвестиційного дому Xelion Пйотр Кучинський. Експерт пояснює, що розвиток глобальної економіки сповільнюється не тільки через Китай, до цього призводять низькі ціни сировини (а це становить загрозу для країн-експортерів). Міжнародний валютний фонд прогнозує цьогоріч зростання світової економіки на рівні 3,4%.

Польська профспілка «Солідарність» хоче заборонити торгівлю в неділю. З відповідним проектом представники «Солідарності» виступили у Сеймі. Роботодавці по-різному оцінюють пропозицію, щоб в неділю зачинити крамниці. Як каже представниця мережі продуктових магазинів «Сполем», в середньому кошт праці однієї людини – 184 злоті за день (42 євро). Кожен працівник, котрий виходить на роботу в неділю, отримує таку ставку, а також впродовж тижня бере додатковий вихідний. З точки зору роботодавця, торгівля в неділю нам не виплачується, - говорить. Представник Конфедерації польських роботодавців «Левіатан», натомість, виступає проти заборони торгівлі в неділю. Польща, як пояснює, повинна економічно розвиватися, а ця заборона загальмує економічне піднесення.

Починаючи з 28 березня «Українська залізниця» планує синхронізувати розклади руху потягів №743 Київ – Львів та №35 Львів – Краків – Вроцлав. Це робиться для того, аби пасажирам було зручніше пересідати з потяга на потяг.

На львівський вокзал обидва рухомі склади прибуватимуть на одну платформу. Тому для пересадки буде достатньо вийти з одного поїзда та пересісти в потяг навпроти.

Наразі пасажирам, які їдуть з Польщі, бракує часу на пересадку у Львові, оскільки поїзд № 36 Вроцлав – Краків – Львів прибуває до міста Лева о 06:03, а поїзд № 744 Львів – Київ – Дарниця відправляється зі Львова о 05:55. З 28 березня цієї незручності більше не буде. Таким чином, час подорожі запропонованим маршрутом з Києва до Кракова становитиме 12,5 годин, до Вроцлава й Варшави – близько 16 годин.

Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти