Logo Polskiego Radia
Print

Німецькі спецслужби захищають Північний потік–2

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 08.04.2016 15:08
Польща встановлює рентгенівські апарати на східному кордоні. Підроблені цигарки позбавляють державний бюджет значних коштів
flickr.com

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,29 PLN
1 USD – 3,77 PLN
1 UAH – 0,14 PLN

Як пише німецький щоденник «Die Welt», керівництво компанії Nord Stream AG з оптимізмом оцінює шанс на реалізацію проекту Північний потік-2 і має для цього підстави. Аргументи держав, які виступають проти цього проекту, є досить слабкими. «Die Welt» вказує на «особливе зближення Німеччини з Росією». У розпорядженні редакції документ німецьких спецслужб, у якому мовиться про те, що дискусія на тему проекту може бути корисною для його противників, а це може унеможливити будівництво газогону.

Газета пише, що в Європі панує переконання, що друга ланка Північного потоку може довести до політичного розколу на Старому континенті. Проти цього проекту виступає Київ і держави Центрально-Східної Європи.

Останнім часом Польща і ще вісім держав регіону в листі голові Європейської комісії висловили спротив розбудові газогону. За словами голови польського відомства закордонних справ Вітольда Ващиковського, Північний потік–2 «підриває довіру до Європи, позаяк впливає не лише на безпеку постачання газу до Центральної Європи, але також на стабільність України».

Тим часом, компанія вже обрала постачальників труб під нову магістраль. Берлін вважає, що в Європейського Союзу немає жодних повноважень, аби перешкодити реалізації проекту.

Однак, після зустрічі представників ЄС і німецького консорціуму, комісар у справах клімату та енергетики Мігель Аріас Каньєте сказав про занепокоєння Європейської комісії впливом проекту на безпеку постачання, стратегію диверсифікації джерел і маршрутів і транзитом російського газу до ЄС територією України. Позиція Брюсселя свідчить, що сумніви досі не розвіяні.

Щоденник «Rzeczpospolita» повідомляє про плани відомства фінансів ущільнити східний кордон Польщі. На дорожніх і залізничних шляхах встановлюються величезні рентгенівські апарати, які допоможуть митникам ретельно переглянути вміст транспортних засобів і контейнерів. Один з найбільших таких апаратів, призначений для залізничних вагонів, цього року з’явиться на контрольно-пропускному пункті в Тересполі на кордоні Польщі з Білоруссю. Подібні вже працюють у Грубешові та Медиці на кордоні з Україною.

Видання «Rzeczpospolita» повертається до проблеми нелегального тютюну, через який Польща втрачає значні прибутки. За останні десять років неофіційне виробництво цигарок в Польщі могло зрости втричі. А слід ще додати контрабанду зі Сходу. Оцінюється, що торік польські фабрики виготовили три мільярди нелегальних цигарок: третина залишилася в Польщі, третину продали до Німеччини, 500 мільйонів штук – до Великої Британії. Легальний продаж цигарок у Польщі зменшується вже багато років.

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти