Logo Polskiego Radia
Print

У Польщі поліпшується ситуація на ринку праці

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 25.04.2016 15:18
Українські компанії на Варшавській фондовій біржі надалі перспективні. Чи в Польщі виготовлятимуть двигуни для компанії Mercedes?
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,38 PLN
1 USD – 3,89 PLN
1 UAH – 0,15 PLN

У Польщі поліпшується ситуація на ринку праці. За даними Головного статистичного управління, в березні безробіття було на рівні 10 відсотків, тобто на 0,3 процентного пункту нижчим, ніж у лютому. Це означає майже 1 мільйон 600 тисяч зареєстрованих безробітних (на 50 тисяч менше, ніж у лютому). Речник статистичної установи Артур Сатора відзначив, що тепер з кожним місяцем позитивно на ринок праці впливатимуть сезонні фактори.

Газета «Parkiet» пише, що українським компаніям на Варшавській фондовій біржі варто надалі приділяти увагу і мати їхні акції в портфелі. Політичний і військовий конфлікт в Україні сильно вплинув на українські компанії, що котируються на варшавській біржі. Протягом 2014 року їхні акції дуже подешевіли. Проте, минулий рік показав, що значна частина інвесторів знову обдарувала довірою українських емітентів. 2015 року індекс WIG-Ukraine стрімко зріс на 47 відсотків. Цього року, від січня, цей індекс зріс ще на 20 відсотків. Фінанси українських фірм великою мірою залежні від макроекономічної ситуації України, яка постійно є складною. Торік ВВП України зменшився приблизно на 10 відсотків, а інфляція перевищила 40 відсотків. На думку експертів, перспективи української економіки на цей рік є кращими.

Зокрема, найбільший потенціал зростання аналітики передбачають у випадку компанії Kernel. Цього року найсильніше подорожчали акції компанії Astarta. Своєю чергою, під оглядом правління позитивно вирізняється Ovostar – пише видання «Parkiet».

Як пише газета «Rzeczpospolita», все вказує, що в Польщі постане нова фабрика двигунів для компанії Mercedes. Останньої п’ятниці німецький автомобілебудівний концерн Daimler AG прийняв рішення, де збудує завод. За неофіційними даними, це може бути поблизу міста Явор у південно-західній Польщі. Економістка Моніка Куртек відзначає, що підтвердження цієї інформації було б позитивною вісткою для місцевого ринку праці, зокрема для жителів Нижньої Сілезії, які шукають роботи. Проте, вказує експертка, перевагою Польщі надалі є в основному низькі витрати на робочу силу. Передбачається, що на цю інвестицію буде призначено 800 мільйонів євро.

«Rzeczpospolita» також прогнозує, що протягом найближчих канікул у Польщі не повинно відбутися банкрутства жодного зі значущих туроператорів. Через терористичні акти в Тунісі, Єгипті і Туреччині, зацікавлення цими країнами зменшилося. Тому організатори розширили пропозицію відпочинку в Греції, Іспанії і Болгарії та менш популярних: Італії, Португалії, Хорватії, на Кіпрі і Мальті. Чимале зацікавлення здобула Албанія. А найбільші туроператори ввели ще більш екзотичні подорожі. Це: Домініка, Республіка Зеленого Мису, Балі та Кенія.

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти