Logo Polskiego Radia
Print

2016 рік буде одним з найкращих в історії польського авторинку

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 12.05.2016 13:25
Назва української компанії є підпробкою назви польської фірми, що котирується на біржі. Експерти сподіваються слабких даних про ВВП
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,42 PLN
1 USD – 3,88 PLN
1 UAH – 0,15 PLN

Видання «Puls Biznesu» пише про однозначні прогнози в рапорті компанії KPMG: 2016 рік буде одним з найкращих в історії польського авторинку. У першому кварталі цього року в Польщі зареєстровано 104,7 тисячі нових легкових автомобілів. Це найкращий результат за кілька років – порівняно з попереднім роком, відзначено зростання на 14 відсотків. Продаж був на 13 тисяч вищим, ніж в аналогічний період торік і на 8 тисяч кращим, ніж у попередньому кварталі. Такі ж позитивні результати стосуються майже всіх сегментів автомобільного ринку. Рекорди б’ють малотонажні вантажівки (з допустимою масою до 3,5 тонни): у першому кварталі продаж був на рівні 13,9 тисяч – це на 17,4 відсотка більше, ніж торік. Вантажівок понад 3,5 тонни зареєстровано 6,3 тисячі, тобто аж на 38,9 відсотка більше, ніж роком раніше.

«Puls Biznesu» також пише про українську компанію, назва якої є підпробкою назви польської фірми, що котирується на біржі. Польська компанія Bowim з міста Сосновєц має понад 20-літню історію, займається сталевою промисловістю, чотири роки присутня на Варшавській фондовій біржі. Свою назву зареєструвала в списку патентів у відповідному управлінні. Нещодавно стало відомо про появу конкурента – компанії Bowim SA, яка, попри таку назву, не є акціонерним товариством, це компанія з обмеженою відповідальністю, займається різними сферами економічної діяльності. Єдиним її власником є житель Луцька Олександр Шевчук. Польща фірма вимагає зміни назви української компанії, проте, судова процедура триває. Як встановив представник поляків, офіс у Луцьку був лише віртуальним.

Щоденник «Rzeczpospolita» передбачає, що п’ятниця буде важким днем для польського уряду. Крім перегляду рейтингу Польщі агентством Moody's, експерти сподіваються слабких даних про зростання ВВП. Міністерство економіки оцінило, що в першому кварталі економічний розвиток держави був на рівні 3,8 відсотка (у вимірі рік до року). В останньому кварталі 2015 року це було 4,3 відсотка. На думку економістів, Головне статистичне управління повідомить про зростання на рівні 3,4 відсотка. Більшість фахівців вважає, що уповільнення темпів економічного зростання буде тимчасовим. У другій половині року сподіваються пришвидшення в економіці під впливом більших споживацьких витрат, завдяки програмі «Родина 500+». А пізніше очікують пожвавлення завдяки фінансуванню з нового бюджету Європейського Союзу.

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти