Logo Polskiego Radia
Print

Чи фінансова допомога ЄС врятує Грецію?

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 23.02.2012 14:08
Єврокомісія і окремі країни ЄС вже з осені минулого року готуються до контрольованого банкрутства Греції

Міністри країн євроленду, після багатогодинної наради, прийняли рішення про надання цій країні 130 мільярдів євро допомоги.

Рішення таке прийнято, оскільки приватні інвестори дали згоду на скорочення грецької заборгованості у більшому обсязі. Раніше Греція затвердила план чергових заощаджень, які цього року мають становити понад 3 мільярди євро.

«Це дуже добрий результат» – такими словами прокоментував подію польський міністр фінансів. За словами Яцека Ростовського – Греції вдалося уникнути банкрутства.

– На даний час, коли все-таки світова і європейська економіки починають зміцнюватися і стабілізуватися, було б дуже погано, якщо б тепер відбулося банкрутство Греції. Отже, нам усім треба радіти, що єврогрупа зуміла домовитися.

На погляд міністра Ростовського, фінансова допомога з ЄС не вирішить проблем Греції, тільки на мить заспокоїть настрої. Греція мусить провести реформи і запевнити собі економічне зростання.

Однак, не бракує голосів, що Греція буде примушена покинути єврозону. Економіст Анджей Садовський вважає, що повернення Греції до своєї національної валюти, драхми, – неминуче.

– Ідеться про те, щоб виграти час, це дозволить усім впорядкувати ситуацію у банківських секторах країн Євросоюзу, які позичали гроші урядові Греції. Це дії, які в недалекому майбутньому мають дати можливість привернути драхму в Греції. Це в свою чергу дозволить цій країні на якийсь розвиток. Нині ми маємо процес, який готує Грецію до виходу з єврозони.

Прем’єр-міністр Греції Люкас Пападемос після закінчення саміту в Брюсселі наголошував, що його країну врятовано, і висловив свою вдячність.
У подібному тоні виступав глава єврогрупи Жан Клод Юнкер, який ствердив, що надання 130 мільярдів євро – безпрецедентна подія, яка «запевнить Греції майбутнє в євроленді»
.

Оптимізму шефа єврогрупи не розділяє економіст Піотр Каліш з банку Citibank Handlowy. На його погляд, ці гроші не піднімуть Греції на ноги, лише відстрочать банкрутство цієї країни.

– Щоб Греція піднялася, їй треба проводити докорінні фіскальні реформи, їй треба економити, що своєю чергою вплине на дуже повільне економічне зростання або припинить його взагалі.

Піотр Каліш вважає теж, що існує дуже мала ймовірність, що грецький уряд зможе виконати всі задекларовані обітниці.

– Частина інвесторів саме цього побоюється, отже фінансові ринки не реагують з ентузіазмом. Можна сказати, успіх в тому, що ринки не відреагували негативно.


У свою чергу аналітик ING TFI Павел Цимцик вважає, що мільярдна позика ЄС для Греції це черговий рятівний круг, але поліпшення фінансової ситуації цієї країни залежить від її мешканців.

– У березні-квітні проблеми з банкрутством не буде, оскільки Греція отримає велику допомогу, отже повинна собі порадити. Проте у довшому терміні, протягом наступних 5-6 років, проблеми цієї країни не зникнуть, вона надалі не позбудеться свого боргу. Тобто все залежить від греків, їхньої політики заощаджень та реформ.

У тому, що банкрутство Греції неминуче, переконаний заступник Кафедри європеїстики Варшавського університету Піотр Вавжик. Він
вважає, що 130 мільярдів євро допомоги – це лише кілька місяців спокою.

– Для Греції – це означає продовження періоду перед остаточним банкрутством, тому що, на мій погляд, швидше чи пізніше, та все-таки, Греція буде примушена оголосити про банкрутство. Жодні з дотеперішніх дій не призводять до зменшення поточної заборгованості цієї держави.

Викладач Варшавського університету переконаний, що і Європейська Комісія, і окремі країни ЄС вже з осені минулого року готуються до контрольованого банкрутства Греції.

– Ми спершу отримали інформацію, що триває студійна робота в Єврокомісії. Тепер маємо інформацію, що йде розгляд правових варіантів, як привести до того, щоб банкрутство Греції не викликало паніки на фінансових ринках і щоб, можливо, Греція могла вийти з єврозони. Цю інформацію нам поступово дозують, аби підготувати громадську думку країн, які дають гроші на порятунок Греції, щоб вони не мали враження, що гроші зразу будуть марно витрачені.

В обмін за надання фінансової допомоги єврогрупа збільшила нагляд над Грецією. Позика впливатиме на спеціально створені рахунки, до частини з них Афіни не матимуть доступу.

В історії були вже випадки банкрутства країн, і не йдеться лише про Аргентину, але й, наприклад, про Росію, з якою це сталося в 1998 році. Різниця така, що ці країни не були членами єврозони.

Опрацювала Лідія Іванюх

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти