Logo Polskiego Radia
Print

ГАМАНЕЦЬ - 28 лютого 2012

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 28.02.2012 13:06
Об’єднання банків в Польщі. Протестаційна акція в Португалії. Підвищені ціни нафти.
ФОТО: Польське радіо

Курси валют за Національним банком Польщі:

1 USD – 3,09 PLN
1 EUR – 4,16 PLN
1 UAH – 0,38 PLN

Kredyt Bank i Bank Zachodni WBK об’єднаються, таким чином виникне третя щодо величини фінансова установа в Польщі. Вона обслуговуватиме понад 3,5 мільйона клієнтів. Цей процес концентрації капіталу вимагатиме згоди Комісії фінансового нагляду та Управління захисту конкуренції та споживачів.

Країни «Групи двадцяти» заявили, що можливо нададуть фінансову допомогу заборгованій єврозоні. Проте, ставлять свої умови. Група об'єднує найрозвинутіші країни Європи, а також США, Канаду, Росію, Японію, Китай, Індію.

Саміт з участю міністрів країн «Групи двадцяти» закінчився у понеділок в Мексиці. Міністри заявили, що не виключають вплати додаткових грошей до Міжнародного валютного фонду. Фонд міг би допомогти Європі, але єврозона спершу мусить сама собі допомогти, тобто мусить вирішити свої фінансові проблеми, щойно тоді може розраховувати на додаткову підтримку МВФ.

Португальські працівники публічної адміністрації розпочали акцію «тиждень боротьби». Акція є вступом до планованого на березень генерального страйку.

Чиновники протестують проти скорочення зарплат і звільнень працівників. Не погоджуються на плановані зміни в кодексі закону про працю. Проблема стосується не лише працівників публічного, але й приватного сектора. «Тиждень боротьби» має мобілізувати португальців до активної участі в генеральному страйку, який має відбутися 22 березня.

1400 фірм з 200 країн представляє свої новинки у Барселоні на Світовому конгресі мобільних технологій. Захід триватиме до четверга.

Місто заробить на ньому приблизно 300 мільйонів євро. Протягом цих днів ніхто в Барселоні не говоритиме по кризу. Готелі мають багато гостей, ресторани - більшість заброньованих місць, а фірми, які орендують автомобілі – довгі черги бажаючих. Оскільки директорів найбільших фірм, що діють в галузі зв’язку супроводять їхні дружини, на додатковий прибуток розраховують також галереї і елегантні бутіки. Конгресом задоволені також мешканці міста. 7 тисяч гостей конгресу знімає приватні квартири.

Підвищені ціни нафти поглиблять рецесію на Старому континенті. Аналітики згодні, що країни єврозони, які змагаються з фінансовими проблемами, найбільше піддаються різкому зростанню цін.

У п’ятницю ціна бареля нафти Brent перевищила 125 доларів, і досягла найвищого від 10 місяців рівня. Якщо напруження довкола Ірану надалі утримуватиметься – оцінюють експерти, незабаром можна сподіватися ціни 127 доларів. Якщо ціна за барель переступить 130 доларів, негативні наслідки цього факту суттєво послаблять всі позитивні економічні показники – вважають аналітики.

Л.І.



Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти