Logo Polskiego Radia
Print

Європейський економічний конгрес відбудеться 14–16 травня

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 13.03.2012 11:50
  • Європейський економічний конгрес відбудеться у Катовицях 14–16 травня
Це – найбільша бізнесова подія у Центральній Європі, передбачається участь шести тисяч гостей
Катовиці, прес-конференція, присвячена Європейському економічному конгресовіКатовиці, прес-конференція, присвячена Європейському економічному конгресові

Від 14-го до 16-го травня у Катовицях відбуватиметься 4-ий Європейський економічний конгрес. Три дні конгресу будуть наповнені цікавою програмою: дебатами, зустрічами, дискусіями, супровідними подіями. Передбачається участь 6-ти тисяч гостей з цілого світу, представників політики, бізнесу, науки й економіки. Підготування вже тривають. Останньої п’ятниці оприлюднено програмні положення.

Провідною темою цьогорічного Європейського економічного конгресу буде «Європа – 2020», тобто стратегія Європейського Союзу, яка має стати відповіддю на боргову кризу та економічне сповільнення. Важливим елементом буде обговорення питань енергетичної безпеки. А також – форум економічного співробітництва Європи та Китаю і – ширше – Азії. Конгрес відбуватиметься напередодні Футбольного чемпіонату Європи і цей великий бізнесовий проект також буде предметом обговорення. Серед тем Конгресу можна сподіватися також дебатів у справі обмеження викидів парникових газів.

У прес-конференції в Катовицях взяли участь, зокрема: ініціатор Європейського економічного конгресу, голова Групи Польське товариство підтримки підприємництва А.Т. (Grupa PTWP SA) Войцєх Кусьпік, державний секретар у Міністерстві економіки Томаш Томчикєвич, сілезький воєвода Зиґмунт Лукащик, маршал Сілезького воєводства Адам Матусєвич, президент Катовиць Піотр Ушок та професор Єжи Бузек, голова Програмної ради конгресу, який від 2009 до початку 2012 року очолював Європейський парламент; його авторитет є запорукою високого рівня цієї події.

– Ключова справа – що в ці місяці встановлюється бюджет Європейського Союзу на наступних 7 років. Отже, сюди прибудуть відповідальні за це комісари, міністри з багатьох євросоюзних країн, найвищого рангу представники польського уряду. З ними будемо розмовляти про те, яким може і повинен бути бюджет Співтовариства, – сказав голова Програмної ради конгресу Єжи Бузек.

Тому учасників конгресу, напевне, зацікавить, як Євросоюз на практиці хоче вступити на стежку швидкого розвитку.

– Треба мати великі гроші на інвестиції, бо вони дуже допомагають, передусім, у створенні спільного ринку. А ми хочемо мати спільний енергетичний ринок, хочемо мати дорожні та залізничні сполучення, щоб людям легше було переміщуватися і перевозити товари. Прагнемо також відкрити кордон для обміну інноваціями, для інтернетних контактів та найсучасніших електронних вирішень. На такі речі у бюджеті ЄС будуть призначені спеціальні фонди. Усе це може мати вирішальне значення для економічного піднесення, і ми хочемо обговорити це на конгресі. Бо не вистачить владнати фінансові справи і мати врівноважений бюджет. Треба ще забезпечити стрімке економічне зростання. А в який спосіб? – За допомогою конкурентності, економічної інноваційності. Швидке піднесення відкриє перед нами можливість створення робочих місць. А на чому найбільш залежить громадянам? – Щоб працювати. Отож, треба зробити все, щоб досягти зростання! – закликав Єжи Бузек.

Проте, найважливіше, що Європейський економічний конгрес – це нагода, щоб політики слухали підприємців.

– Найчастіше ми називаємо осіб, які будуть на конгресі: кажемо про прем’єр-міністрів, президентів, комісарів, міністрів, членів національних та парламентів та європейського парламенту. А забуваємо, що найважливішими людьми на конгресі є підприємці. Ми ж робимо це все для того, щоб з ними розмовляти, щоб вони могли висловитися, як вони самі розуміють економічний розвиток Польщі. Тобто на конгресі найважливіші – 90 відсотків учасників, які насправді є дійовими особами економічного життя в нашій країні. На них ми найбільше розраховуємо. Вони тут є найпершими людьми. А політики повинні враховувати їхні зауваження, повинні прислухатися до того, на що вони звертають увагу, – сказав Єжи Бузек.

Ініціатор та організатор Європейського економічного конгресу Войцєх Кусьпік наголосив, що його суть – це подальше промування країн Центральної і Східної Європи та підкреслення їхньої ролі у спільній Європі.

– Ми є частиною Європи і крім того, що в якийсь спосіб користуємося фактом, що належимо до Європейського Союзу, то також ми беремо участь у його формуванні. Тобто ми повинні бути активними у всьому, що відбувається у Європі. Наш голос повинен бути помітним. У цьому випадку ми хочемо, щоб це був голос із Сілезії, з Катовиць, який звертає увагу на те, що є важливим у Європейському Союзі, – сказав Войцєх Кусьпік.

Європейський економічний конгрес – це чималий організаційний і логістичний виклик, звертає увагу один з організаторів Рафал Чаховський.

– Ці 6 тисяч людей, яких ми тут очікуємо між 14 і 16 травня, перебуватимуть в 11 місцях у Катовицях. Ми стараємося зорганізувати всі заходи у недалекій відстані, щоб легко було між ними переміщуватися. У планах – проведення сотні тематичних сесій, присвячених різним секторам економіки. Головними будуть дуже важливі для цілої системи – такі як енергетика. Але, напевне, будуть обговорюватися і такі нішові питання, як авіація та галузі, в яких поєднуються різні сфери – наприклад, дорожня інфраструктура. Сотня тематичних сесій в 11-ти місцях протягом трьох днів – це також чималий логістичний виклик, – сказав Рафал Чаховський.

Підраховано, що минулого року над справною організацією та перебігом Конгресу працювали три тисячі людей.

Опрацювала Наталя Бень

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти