Logo Polskiego Radia
Print

Поліцейські та вчителі у Польщі зароблятимуть більше

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 04.04.2012 14:03
Зарплата поліцейських у Польщі зросте на близько 100 доларів. Мігранти висилають до Польщі дедалі менше грошей
ФОТО: Польське радіо

Курси валют за Національним банком Польщі:
1 EUR – 4,14 PLN
1 USD – 3,15 PLN
1 UAH – 0,39 PLN

З 1 липня зарплата поліцейських зросте на близько 100 доларів, – таке рішення 3 квітня прийняв польський уряд. Згідно з заявами уряду, більшу платню отримають також інші державні служби в мундирах, вчителі та нечисленна група чиновників. Найбільше зросте платня поліцейських, солдатів та інших представників служб у формах – по 300 злотих (100 доларів). На 100 злотих більше, ніж досі (34 долари) можуть розраховувати вчителі. Уряд планує підвищення для вчителів з вересня цього року. Тоді середня винагорода вчителя-стажиста становитиме 2718 злотих, вчителя на контракті – 3017 злотих, а вчителя з найбільшим досвідом (методиста) – 5000 злотих брутто.

Мігранти висилають до Польщі дедалі менше грошей. Трансфери зменшуються, тому що поляки залишаються за кордоном на постійно. Будують доми і відкривають свій бізнес, – пише «Dziennik Gazeta Prawna». Минулого року поляки, які працюють за кордоном, вислали до Польщі понад 17 мільярдів злотих. Багато, проте це на 3 мільярди злотих менше, ніж у 2007 році. Також торік цих грошей було на 500 мільйонів злотих більше, – показують найновіші дані Національного Банку Польщі.
Цей спад підтверджує, що дедалі більше мігрантів поселяється за кордоном на постійно. Частина з них запрошує до себе сім’ї, тому не мусить відправляти грошей на їхнє утримання на батьківщині, – пояснює виданню економіст і демограф Кристина Іґліцька. Особи, які протягом довшого часу залишаються за кордоном, інвестують у навчання дітей, купують машини і будують доми. Беруть кредити, які сплачуватимуть довгі роки. Вони не планують повертатися назад. Про те, що таких поляків дедалі більше, – пише «Dziennik Gazeta Prawna» – засвідчують результати загальнопольського перепису населення, що відбувся у 2011 році. За його результатами, в Польщі проживає 37 мільйонів 200 тисяч осіб, a один мільйон перебуває за кордоном довше, ніж рік. Щоденне видання зауважує, що причиною зменшення суми грошових трансферів може бути також те, що мігранти повертаються додому.

Л.З.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти