Logo Polskiego Radia
Print

Торговельний обмін між Польщею і Китаєм має подвоїтися

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 27.04.2012 13:41
Польсько-китайське співробітництво, травневі вихідні можуть бути часом жнив, поляки полюбили дешеві крамниці
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,18 PLN
1 USD – 3,16 PLN
1 UAH – 0,39 PLN

«Puls Biznesu» пише про конкретні китайські пропозиції для польських фірм. Прем’єр-міністр Китаю Вень Цзябао заявив під час свого візиту у Варшаві про плани подвоєння товарообороту з Польщею протягом 5-ти років. Як цього досягти – політик говорив на Економічному форумі Польща – Центральна Європа – Китай. Йдеться про імпорт товарів з нашого регіону і полегшення для місцевих фірм; 10 мільйонів доларів кредитної лінії на інфраструктурні інвестиції, зелену енергію, нові технології; заснування китайсько-центральноєвропейського фонду. Китай заохочуватиме свої фірми створювати економічні зони й бізнесові парки. Візит прем’єр-міністра Китаю може стати імпульсом до поліпшення торгового балансу Польщі. 2008-го року до Європи потрапляло 17 відсотків китайських закордонних інвестицій. Передбачається, що 2014-го року їх буде 52 відсотки.

Видання «Parkiet» звертає увагу, що довгі вихідні, які цього року в Польщі у декого триватимуть понад тиждень, для різних галузей можуть бути часом жнив. Наступного тижня вистачить взяти три дні відпустки, щоб відпочивати аж дев’ять днів, завдяки вихідним 1-го і 3-го травня. На думку експертів, у цей період можна сподіватися зростання туристичного руху. Зацікавлення виїздом під час довгого вікенду буває на 25 відсотків вищим, ніж звичайно. Найбільше може заробити готельна галузь, гастрономія, продавці харчових продуктів, виробники пива (для них ключова – добра погода). Не є певним вплив травневих святкових днів взагалі на торгівлю. З одного боку, 1-го і 3-го числа крамниці закриті, але, з другого боку, у дні між святами продаж росте. Активніше – у туристичних місцевостях. А також – у крамницях при автозаправних станціях. Приводів до задоволення не матимуть фірми, які займаються страхуванням: більший автомобільний рух може принести збільшення числа ДТП.

Газета «Rzeczpospolita» пише, що поляки полюбили дешеві крамниці. Вже 72 відсотки клієнтів принаймні раз на місяць купують у так званих дисконтних торговельних мережах, де можна дешево придбати товар, хоч вибір – обмежений. Вони відповідають за 20 відсотків вартості покупок і найшвидше збільшують свою ринкову частку. На цьому втрачають малі крамниці й гіпермаркети. У гіпермаркетах роблять покупки 57 відсотків анкетованих, у супермаркетах – 34 відсотки. Дешеві крамниці найпопулярніші серед молодих людей і жінок. Ці групи клієнтів особливо шукають заощаджень. Причому, дешеві мережі проходять еволюцію: перестають бути найдешевшою альтернативою для клієнта і надають значення якості продуктів.

Польські фірми хочуть самі шукати працівників серед безробітних за допомогою інтернетної бази й отримувати їхні резюме в електронній формі – пише «Dziennik. Gazeta Prawna». Відомство праці вже багато років неспроможне створити єдину платформу електронних послуг, які повітові управління праці надавали б підприємцям та безробітним.

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти