Logo Polskiego Radia
Print

Зустріч друзів у Леґіонові

PR dla Zagranicy
Taras Shumeyko 28.10.2013 10:00
  • Legionowo.mp3
Учні з трьох країн – України, Польщі й Франції – взяли участь у тижневому семінарі, що пройшов у містечку Леґіоново під Варшавою в середині жовтня.

Протягом тижня (з 11 по 18 жовтня) у місті Леґіонові, що під Варшавою, тривав спільний українсько-польсько-французький проект, присвячений інтеграції молоді. В рамках проекту відбулися різноманітні майстеркласи, були поїздки до Варшави, заняття з поліційними структурами та інші заходи.

На завершення в міській раді відбулася конференція за участі школярів: тут прозвучали доповіді запрошених лекторів про роль українських мас-медій у поширенні знань про сучасну історію, а діти дали невеличкий концерт. Українські школярі виконали гімн своєї Альма матер – 51го ліцею м. Києва:

(запрошуємо прослухати аудіозапис)

Натомість французькі діти заспівали хіт Сержа Гінзбура “Petit troux”, за форте’яно їм акомпанувала їхня вчителька музики:

(запрошуємо прослухати аудіозапис)

Спільний проект трьох сторін розпочався саме в Києві, розповідає Матильда Трепо, вчителька Коледжу Лафонтена в м. Сен-Ліс:

Я ініціювала цей проект, оскільки ми саме шукали партнерів, і зустріли їх під час нашого другого візиту в Києві. Саме там я познайомилась із польськими колегами, з директоркою школи Йоанною Банько, ми уклали попередні домовленості про співпрацю. Втім, я сама не могла прийняти рішення, оскільки треба було узгодити наші плани з керівництвом школи. Переконати їх було не так уже й легко, адже в нас багато хто має упередження щодо Польщі. Це була справжня баталія. Але врешті директорка школи підтримала нас і переконала всіх, хто сумнівався у доцільності співпраці зі східними партнерами. Врешті всі проголосували за. Отже ми розпочали приготування, й до 26 вересня я працювала з учнями, готуючи їх до цієї поїздки.

Втім, щоб остаточно переконати батьків і педагогічний колектив школи в доцільності поїздки французьких дітей на Схід, Матильді Трепо довелося особисто перевірити умови, які пропонувала дітям приймаюча сторона:

В червні я мусила приїхати сюди, в Польщу, щоб побачити, в яких умовах прийматимуться наші діти, де вони ночуватимуть, і щоб переконати всіх, що вони не загубляться в лісі… Адже в нас є люди, переконані, що тут, у Польщі, люди їздять на возах, запряжених волами.

Мадам Трепо проводила заняття з театру, керувала постановкою спектаклю, в якому грали польські, українські й французькі діти. Відповідно репертуар засновувався на традиціях Коледжу у Сен-Ліс: в основу спектаклю, який поставив дитячий театральний гурток, лягла байка Лафонтена «Моровиця серед звірів».

Розповідає директор Комплексу шкіл №3 в Леґіонові Йоана Бєнько:

Проект до Міністерства було написано виходячи з того, що в ньому візьмуть участь 60 дітей: 30 учнів з України й 30 з Польщі. З Франції прибуло 15 учнів. Отже ми вирішили, що в кожній із навчальних груп працюватиме по 10 дітей з України та Польщі і 5 дітей із Франції. Окрім майстеркласів ми приготували для дітей ще цілу низку розважальних і навчальних заходів: протягом цього тижня учні мали можливість побувати у Варшаві, ознайомитись з найвизначнішими пам’ятками архітектури столиці. Крім того, ми побували в Центрі вишколу поліції, де дітям демонструвались способи боротьби зі злочинністю та способи її попередження. Були також кулінарні заняття, під час яких ми спільно приготували собі вечерю. Для декого з дітей це був перший досвід куховарства, дехто навіть уперше чистив картоплю. Словом, це була неабияка розвага… Цей тиждень розширив також і мовні горизонти дітей – і ось тепер ми бачимо, наскільки це відкрита молодь, це зовсім інше покоління, для якого бар’єрів просто не існує… Я надзвичайно задоволена ефектами цього проекту, адже видно, наскільки він зблизив дітей із різних країн – сьогодні багато хто із них плачуть, адже незабаром їм доведеться розлучитися, хоча попереду ще одна зустріч.

Про заняття, які відбувались у Леґіонові, розповіла учасниця навчальних заходів, учениця 9 класу 51го Ліцею Діана Ковальова:

(запрошуємо прослухати аудіозапис)

Майстер класи в Леґіонові – це лише перший етап спільного українсько-польсько-французького проекту обміну школярами:

(запрошуємо прослухати аудіозапис)

Розповідає мати одного з учнів 51 Ліцею Алла Миколаївна Ратушна:

(запрошуємо прослухати аудіозапис)

Результатами проекту були вельми задоволені й французькі учасники, що підтвердив заступник директора Коледжу Лафонтена в місті Сен-Ліс Даніель Зепань’як:

Для нас головна мета цього проекту – розвиток міжнародних зв’язків, встановлення дружніх відносин зі школами в інших країнах, ми прагнемо уможливити нашим учням спілкування з їхніми ровесниками за кордоном, щоб показати інші культури, інший стиль життя. Виховати в них відкритість до інших культур, виховати толерантність. З Україною Колеж Ла Фонтена у СенЛісі вже співпрацював, наші діти вже двічі їздили в Україну, а українські діти один раз побували у Франції. Як бачимо, на цьому проект не закінчився – тепер ми, французи й українці, об’єднали зусилля з польськими педагогами. Програма, яку нам запропонувала польська сторона, має дуже високу педагогічну вартість, це саме те, що ми шукали.

Нагадаємо, що спільний українсько-польсько-французький захід відбувся у м. Леґіонові з 11 по 18 жовтня.

Тарас Шумейко

tags:
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти