Logo Polskiego Radia
Print

Історична реконструкція Волинської трагедії все-таки відбудеться

PR dla Zagranicy
Anatoliy Zymnin 15.03.2013 15:32
Ідея реконструкції трагічних подій на Волині викликає у Польщі суперечливі оцінки

Близько 300 осіб візьме участь в історичній реконструкції трагічних подій на Волині. Цього року минає 70 річниця масових вбивств поляків, здійснених протягом 1943–1944 років, зокрема, Українською повстанською армією на східних територіях міжвоєнної Польщі. Ці події переважна частина польських істориків називає геноцидом польського народу, а українських – обопільним конфліктом або війною. За польськими підрахунками, під час цієї трагедії загинуло від 35 до 60 тисяч поляків, а також кілька тисяч представників інших національностей

Увічнення пам’яті жертв організує Перемиське товариство історичних реконструкцій «X D.O.K». Реконструкція має відбутися 20 липня в місцевості Радимно у побудованому з цією метою символічному волинському селі, яке під кінець історичної реконструкції буде спалене.

Однак, на думку голови товариства Мірослава Майковського, всупереч побоюванням, це не буде кровопролитний захід.

- Розпочинаємо ввечері, пізніше настає ніч, яка буде нашим союзником, аби на показувати того, що там відбувалося. Ми будемо чути, частково побачимо, а решту слід буде уявити, - говорить голова товариства.

Ідея реконструкції Волинської трагедії отримала підтримку кресов’ян (уродженців східних окраїн довоєнної Польщі), а також частини істориків. З іншого боку, як повідомляє «Gazeta Wyborcza», лунають протилежні голоси, як наприклад професора Анджея Пачковського, який не уявляє собі реконструкції волинських подій і не бачить в ній сенсу. Занепокоєння з приводу цього заходу лунають з боку української меншини Польщі.

Польське Радіо Ряшів повідомляє, що реконструкція Волинської трагедії викликає супротив різних середовищ, які натискають на організаторів відмовитися від цієї ідеї. Проте, на думку президента міста Сталева Воля Анджея Шлєнзака, це неприпустимо.

- Вбивства польського населення бандами УПА та українським населенням – це одна з найбільш брехливих та невідомих сторінок польської історії. Як бачимо, є дуже багато середовищ, які хотіли, аби цю справу не розголошувати. Я вважаю, що це неприпустимо. Слід намагатися показати усю правду, незважаючи на те, наскільки вона є болісною, - вважає глава міста.

Місцева влада Сталевої Волі підтримала ідею реконструкції волинських подій і виділило на її проведення 5 тисяч злотих (1,5 тисячі доларів). У підготовку ініціативи фінансово заангажовані кресов’яни зі всього світу. Патроном цієї реконструкції буде Польське Радіо Ряшів.

АЗ/IAR/Polskie Radio Rzeszów/Gazeta Wyborcza

tags:
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти