Logo Polskiego Radia
Print

Чи були у Польщі в’язниці ЦРУ?

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 27.03.2012 11:37
Речник Апеляційної прокуратури у Кракові Пйотр Космати в ефірі каналу TVP Info сказав, що завершується аналіз зібраних документів

За інформаціями Польського громадського телебачення і видання «Gazeta Wyborcza», Апеляційна прокуратура у Кракові висунула звинувачення колишньому голові Агентства розвідки Збіґнєву Сємьонтковському у перевищенні службових повноважень і утримуванні на території Польщі в’язнів ЦРУ. Сьемьонтковський порушив міжнародне право, безправно позбавляючи свободи і застосовуючи тілесні кари проти осіб, яких американське Центральне розвідувальне управління підозрювало у тероризмі, - такими, за інформацією ЗМІ, мають бути звинувачення. Сам Сємьонтковський справи не коментує.


Речник Апеляційної прокуратури у Кракові Пйотр Космати в ефірі каналу TVP Info сказав, що завершується аналіз зібраних документів.


- Як дії Агентства розвідки, так і прокуратури у цьому слідстві – засекречені. Тому не можу нічого сказати про звинувачення і докази, - поінформував Пйотр Космати.

Як каже сенатор Громадянської платформи Юзеф Піньор, прокуратура не може приховувати інформації у цій справі.

- Слід оприлюднити ті документи, які стосуються важливого питання - чи порушено польську конституцію? Це не вимагає порушення державної таємниці. Зрештою, ранг державної таємниці не є вищим, ніж конституції.

Як сьогодні написала «Gazeta Wyborcza», звинувачення колишньому голові Агентства розвідки вдалося висунути тільки тому, що польська прокуратура отримала під кінець минулого року повну документацію співпраці Агентства розвідки і ЦРУ під час першого етапу війни з тероризмом. У документах була інформація про осередок на території Польщі, який підлягав американським службам. У матеріалах людей, які знаходилися на території осередку, називали «пасажирами».

Я.С./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти