Logo Polskiego Radia
Print

Католики святкують другий день Великодніх свят

PR dla Zagranicy
Igor Isayev 09.04.2012 10:58
У польських костелах зачитують лист ректора Люблинського католицького університету Станіслава Вілька «Христос-учитель»
Козлувек, Свєнтокшиське воєводство, посвячення харчів Козлувек, Свєнтокшиське воєводство, посвячення харчів PAP/Rafał Guz

Нині в західній традиції – другий день Воскресіння Христового. У неділю, у традиційному пасхальному посланні Папа Бенедикт XVI помолився за мир на Близькому Сході, особливо в Сирії, і за відновлення переговорів ізраїльтян і палестинців. Папа римський засудив дискримінацію й переслідування християнських громад у світі, після чого зачитав великоднє привітання і дав урочисте благословення світові. Потім, 65 мовами, серед інших по-польськи і по-українськи, привітав з Великоднем.

А в польських костелах священики зачитують лист ректора Люблинського католицького університету Станіслава Вілька «Христос-учитель». Чільні діячі католицької інтелігенції Польщі висловлюють, зокрема, жаль через якість суспільного життя й обурюються на вульгарний – на їх думку – спосіб вираження поглядів і політичну дискусію.
А за старою польською традицією, нині є Обливаний понеділок, так званий śmigus-dyngus. У Польщі, як і в Західній Україні, другого дня Великодніх свят прийнято поливати людей – однак нині теж спостерігає поліція: якщо жертвами небажаного поливання стануть люди, які б не бажали зазнати «сьміґуса», то правоохоронці це визнають адміністративним правопорушенням.

І.І./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти