Logo Polskiego Radia
Print

Сьогодні – вирок у Страсбурзі

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 16.04.2012 09:01
Чи Росія порушила міжнародне право під час розслідування катинського злочину – про це вирішить Європейський суд з прав людини

Європейський суд з прав людини у Страсбурзі сьогодні вирішить, чи Росія порушила міжнародне право під час розслідування катинського злочину.

Позов проти Російської Федерації до Страсбурзького суду склали 15 польських громадян-рідних жертв розстрілу у Катині. Поляки звинувачують Росію у неправильній юридичній кваліфікації злочину, а також у тому, що не названо і не покарано виконавців злочину.

Процес не стосувався вини і відповідальності за катинський злочин. Йшлося про порушення прав людини під час розслідування, яке велося у Російській Федерації. У 2004 році російська прокуратура закрила слідство і засекретила більшу частину документації.

Сьогодні Європейський суд з прав людини має вирішити, чи засекречення документації катинського розслідування і відмова в інформації про місце поховання розстріляних польських офіцерів було порушенням Європейської конвенції. Усе вказує на те, що – незважаючи на повідомлення російської преси суд стане на стороні польських громадян – рідних розстріляних у Катині.

Третього березня 1940 року з російських таборів у напрямку катинського лісу вирушили перші ешелони з польськими військовополоненими. У таборах смерті на території Росії, України та Білорусі загалом загинуло понад 25 тисяч польських солдатів.

Я.С./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти