Logo Polskiego Radia
Print

Страсбург: Росія порушила 3-тю статтю Європейської конвенції з прав людини

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 16.04.2012 13:25
Представники комітету Катинських родин частково задоволені вироком трибуналу і вирішили звернутися до Великої палати європейського суду з прав людини

Під час слідства у справі катинського злочину Росія порушила 3-тю статтю Європейської конвенції з прав людини, яка забороняє нелюдське і принизливе поводження – оголосив сьогодні Європейський суд з прав людини у Страсбурзі. Трибунал оголосив, що масові розстріли польських в’язнів можна називати воєнним злочином. Росія не проявляла волі співпраці з Європейським судом з прав людини – сказано у документі. Йдеться про те, що російська сторона не надіслала до Страсбурга необхідних документів, що стосуються закриття слідства у 2004 році.

Як каже міністр юстиції Польщі Ярослав Ґовін, поки що рано оцінювати рішення Страсбурзького трибуналу.

– Думаю, що сьогодні мільйони поляків мають привід до задоволення – адже цей один з найганебніших злочинів проти громадян польської держави не залишиться безкарним, – сказав Ґовін.

Позов проти Росії склали 15 польських громадян-рідних жертв катинського злочину. Представники комітету Катинських родин частково задоволені вироком трибуналу і вирішили звернутися до Великої палати європейського суду з прав людини. Як сказав адвокат Бартломєй Соханський, вирок трибуналу спонукає до того, щоб направити справу далі.

– Рішення трибуналу є своєрідним заохоченням, щоб звернутися до Великої палати, – наголосив Соханський.

Йдеться про 2-гу статтю Європейської конвенції з прав людини (в якій йдеться про право на життя). На порушення цієї статті посилалися представник Катинських родин. Європейський суд з прав людини сьогодні оголосив, що не може оцінити, чи Росія порушила цю статтю. Трибунал не може цінити російського слідства у справі катинського злочину з 1990-2004 років, оскільки Росія підписала Європейську конвенцію з прав людини у 1998 році, тобто вісім років після початку слідства, - заявили судді у Страсбурзі.

Я.С./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти