Logo Polskiego Radia
Print

Від 1-го липня роботою Європейського Союзу керує Литва

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 02.07.2013 14:29
  • Ірландія – Литва.mp3
Її попередницею була Ірландія. Протягом шести місяців свого головування, Дублін займався передусім довгостроковим бюжетом Співтовариства. Якими є пріоритети Вільнюса?
ЛитваЛитваwikipedia.com / David Liuzzo

Деталі фінансів Європейського Союзу на 2014–2020 роки ірландці могли вивчили напам’ять: від січня до червня цього року тривали переговори у цій справі від імені усіх членів Співтовариства. Результатом є порозуміння з Європарламентом. Щоб довести до компромісу, Ірландія вклала чимало зусиль – відзначив голова Центру європейської стратегії demosEUROPA Павел Свєбода.

– Коли лідери ЄС узгодили бюджет на початку лютого, спершу Європейський Парламент заявив, що на цей компроміс не погодиться, оскільки його очікувань не взяли до уваги. Отже, переговори з Європарламентом Ірландія у великій частині починала від нуля.

Павел Токарський з Польського інституту міжнародних справ звернув увагу на ефективність Ірландії.

– Ірландську модель адміністрації часто наводять як зразок для інших держав під оглядом результативності. Наприклад, чому Ірландія так швидко справляється з фінансовими проблемами в умовах кризи в Єврозоні? Це випливає не тільки з відносно добрих фундаментів для економічного піднесення, але й з високої якості державної адміністрації. Завдяки цьому Ірландія займає досить високу позицію в євросоюзних структурах.

На думку Піотра Вавжика з Варшавського університету, ірландці довели, що у них оперативна адміністрація, здатна досягти компромісу у найскладніших справах.

– Без сумніву, ірландське головування буде оцінене позитивно, тим більше, що не трапилося ніяких промахів. Наприклад, під кінець керівництва Данії Європарламент ствердив, що не буде співпрацювати з данським парламентом через надто великі різниці у поглядах. Натомість, співробітництво Ірландії з Європарламентом вважалося дуже вдалим.

Від початку липня до кінця грудня цього року в Європейському Союзі головує Литва. Вільнюс заявив про свої плани зосередитися на енергетичній безпеці, укріпленні зовнішніх кордонів Співтовариства та запланованому на листопад саміті Східного партнерства. Доктор Піотр Вавжик наголошує: литовська сторона перш за все має допильнувати, щоб усі положення бюджету ЄС на період від 2014-го до 2020-го року вчасно були введені в дію.

– Пам’ятаймо, що переважно бюджетний процес у Євросоюзі триває багато місяців. А тепер Литва матиме лише півроку, отже, литовські чиновники повинні проявити свою вправність, щоб довести до схвалення виконавчих документів.

Литва також повинна зосередитися на боротьбі з економічною кризою – додав Піотр Вавжик.

– Це країна, яка не належить до Єврозони. Отже, її роль – на другому плані. Але, безсумнівно, коли врахувати погляди нинішньої урядової коаліції, Литва надаватиме чимале значення діям задля пожвавлення економічного піднесення в Європі. Це належить до повноважень ЄС. Отже, перед Литвою можливість почати заходи, які будуть продовжувати чергові президентські країни.

Перед литовцями чимало законодавчої роботи – зазначила Кінґа Дудзінська з Польського інституту міжнародних справ.

– Події основного значення перенесено до Брюсселя. Позиція Литви свідчить про дуже технічний підхід до президентських завдань. Литовці вже давно відкрито попереджали, що зосередяться передусім на тому, щоб довести до кінця законодавчу роботу, пов’язану зі схваленням багатьох документів та підготуванням наступних. Крім цього, перед ними питання енергетичної безпеки та, ймовірно, рішення відносно майбутнього економічного та валютного союзу.

Це – перше головування Литви у Європейському Співтоваристві – відзначив експерт Польського інституту міжнародних справ Павел Токарський.

– Здається, що мала держава, з одного боку, не має надто великого експертського ресурсу, аби вести дуже складні переговори, наприклад, на тему Банківського союзу. Але, з другого боку, малі держави, як правило, підготовляють своє головування особливо ретельно, тому що для них це нагода заіснувати на європейській сцені. Отже, головування невеликих держав дуже часто отримує високі оцінки.

Павел Свєбода з Центру європейської стратегії demosEUROPA звернув увагу, що Литва займатиметься справами, які є близькими також для Польщі.

– Коли глянути на те, що литовці назвали як свої пріоритети – це майже однаковий список, як мала Польща 2011 року (під час свого головування в ЄС). Крім справ, які стосуються економічного піднесення та енергії, також високо поставлено Східне партнерство. Крім цього, питання безпеки та оборони. У грудні має відбутися неформальна дискусія голів держав та урядів на тему безпеки й обороноздатності.

Кульмінаційною подією під час піврічного керування Литви в Раді Європейського Союзу буде саміт Східного партнерства у Вільнюсі, під час якого може бути підписана Угода про асоціацію з Україною – наголошує Павел Свєбода.

– Природно, наміром є підписати Угоду про асоціацію з Україною. Чи це закінчиться успіхом, чи ні – якоюсь мірою вирішить про успіх Східного партнерства та його майбутнє. Бо ця ініціатива повинна продемонструвати свою ефективність. А сьогодні єдиним досягнутим у переговорах і готовим до введення в дію документом є Угода про асоціацію з Україною.

Як відзначила експертка Польського інституту міжнародних справ Кінґа Дудзінська, литовці також прямуватимуть до потепління відносин з Білоруссю.

– Отже, можна сподіватися, що наміром Литви є те, аби представник Білорусі був присутнім на саміті Східного партнерства. Литва, подібно як, наприклад, Латвія, надалі має тісні економічні взаємини з Білоруссю. Двосторонній товарооборот це важливий елемент для литовської економіки.

На свої президентські завдання у Раді Європейського Союзу Литва призначає 62 мільйони євро. Це найнижча сума, яку досі виділили країни на головування в ЄС. 31-го грудня цього року Литву замінить на цьому посту Греція.

Н.Б./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти