Logo Polskiego Radia
Print

Конкурентність Польщі поліпшується, але реформи надалі необхідні

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 01.10.2013 15:08
  • Конкурентність Польщі в ЄС.mp3
Це висновки рапорту Європейської Комісії, у документі оцінено ситуацію в цілому Європейському Союзі

Брюссель хвалить Польщу, зокрема, за підвищення продуктивності праці, а критикує за недостатню інноваційність, надто слабку якість інфраструктури та бюрократію. З рапорту Європейської Комісії випливає, що без реформ Польщі загрожує уповільнення економічного зростання. Серед причин – слабкі результати в інноваційній сфері та недостатнє сприяння бізнесові. Нашим гостем є економіст Кшиштоф Опольський з Варшавського університету. Як Ви б це прокоментували?

Кшиштоф Опольський: Польська економіка взагалі, на жаль, є мало інноваційною. Це дуже добре видно у факті, що її переваги, які стосуються конкурентності, великою мірою випливають з низьких витрат роботодавців на працівників. Якщо існує співробітництво з закордоном, то у вигляді монтажних заводів або інформаційних центрів, так званих кол-центрів, які мають, наприклад, банки. Польща у рейтингу конкурентності знизилася на одне місце. Ніби небагато, але тенденція – негативна. Немає сучасної, відповідної до нашого часу політики розвитку ліцензій і патентів, інвестицій у дослідження й розвиток. Отже, й результати польської економіки пристойні, але не настільки, наскільки ми очікуємо, а її конкурентність у світовому масштабі – дуже невелика.

Разом з тим, Брюссель хвалить Польщу за зростання продуктивності праці. Слід додати, що Польща належить до найбільш промислово розвинутих країн в ЄС, перевищує середній показник майже на 6 відсотків. Чи це означає, що поляки не використовують потенціалу?

Кшиштоф Опольський: Це необов’язково потенціал; у випадку рівня промислового розвитку слід врахувати, який вид промисловості. У нас надалі така промисловість, яку колись називали важкою: металургійні, цементні заводи, що забруднюють довкілля, енергоємкі, не інноваційні. Ми більше настроєні на копіювання, ніж на створення чогось нового. Аби творити нове, що відкриє технічний прогрес, треба великих грошей. Проте, можна робити ліцензії, патенти. Знаходити нові джерела конкурентної переваги, щоб Польщу сприймали у світі як інноваційну, а не репродуктивну країну. Але витрати на дослідження у нас незначні, а, як показує досвід, без державної допомоги жодна приватна галузь не збільшить науково-дослідної діяльності. Усе зводиться до сильної ролі державної політики у створенні конкурентної переваги. Державно-приватне партнерство може сприяти збільшенню інноваційності не тільки в галузі виробництва, технології, але й культури і мистецтва, усього, що притягає, звертає увагу, вирізняє. Адже Польщу надалі сприймають як країну, де низька вартість робочої сили, працівники непогано освічені й досить мобільні, але ми – репродуктивні.

Отже, на фоні інших учасників ЄС, Польща є пересічною, середньою...

Кшиштоф Опольський: Я дивлюся реалістично. Ми ніколи не будемо країною, що сприймається як надзвичайно конкурентна, але нас можуть бачити не тільки крізь призму репродуктивності й дешевої робочої сили. Наш потенціал – у молодих, добре освічених людях, непоганих вишах та міжнародному співробітництві – ще не використаний. Немає установи, яка могла б зібрати ідеї й представити на широкому форумі, допомогти у введенні їх до промисловості, звернути увагу світу на наші інноваційні можливості.

У рапорті Європейської Комісії Польщу зараховано до країн, що наздоганяють найбільш розвинуті економіки, натрапляють на чимало викликів, але й досягають прогресу.

Н.Б./PRdZ

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти