Logo Polskiego Radia
Print

Чому Туреччина досі не є членом Євросоюзу?

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 09.11.2013 15:14
Варшаву у п’ятницю відвідав з робочим візитом прем’єр Туреччини Реджеп Ердоган. Він зустрівся з польськими урядовцями, а також розповів, чому ЄС не хоче прийняти до себе Анкару
ТуреччинаТуреччинаWikipedia

Двічі учасник престижного рейтингу найвпливовіших людей світу за версією журналу «Time», успішний реформатор, жорсткий та часом безкомпромісний лідер, борець із мирними демонстраціями у Стамбулі, це все про Реджепа Таїпа Ердогана, який вже понад 10 років є прем’єром Туреччини. Експерти називають його одним з найяскравіших лідерів у регіоні Близького Сходу. Він постійно наголошує, що метою його зовнішньої політики є інтеграція Туреччини з ЄС, однак не вагається критикувати Брюссель за подвійні стандарти.

Ердоган відвідав Польщу з робочим візитом 8 листопада. Провів зустрічі з президентом, прем’єром, спікером Сейму. Відкрив польсько-турецький бізнес-форум. Разом з турецьким прем’єром до Варшави прилетіли ще п’ять міністрів його кабінету та більш як сто підприємців. Проте, не розширення бізнес-співпраці було головною метою візиту Ердогана до країни над Віслою – турецький політик розраховує на допомогу польських урядовців у переговорах з Брюсселем.

Про особливий характер відносин між Варшавою та Анкарою нагадав директор Польського інституту міжнародних справ Марцін Заборовський:

– Туреччина займає особливе місце у серці поляків. Дипломатичні відносини між нашими країнами були встановлені 600 років тому. незважаючи на багаторічне суперництво, це Туреччина виявилася найвірнішим другом Польщі. У XVIII столітті вона була єдиною державою, котра не визнала поділів Польщі, а під час Другої світової війни відмовилася передати приміщення польської амбасади в Стамбулі німцям. Всі роки війни над цим будинком був польський прапор, символ продовження нашої державної традиції. Після закінчення «холодної війни» Туреччина підтримувала вступ Польщі до НАТО. Так само Польща зараз підтримує вступ Туреччини до ЄС.

Саме заручитися польською підтримкою у переговорах з ЄС і прибув до Варшави турецький прем’єр. Після закінчення офіційних зустрічей, Реджеп Таїп Ердоган виступив у польській столиці з публічною лекцією про шлях Туреччини до ЄС. «Туреччина ніколи не перестане боротися за членство в ЄС, однак не розуміє, чому виконавши всі вимоги Євросоюзу, вона досі чекає на порозі», – заявив турецький лідер. Він наголосив, що протягом останніх років турецьке законодавство було приведене у відповідність з європейськими правовими нормами, а турецька економіка досягла рівня показників країн-членів ЄС. Турецький політик висловив нерозуміння, чому Європа боїться ближчої співпраці з Туреччиною: «Європейці бояться, що ми будемо для них тягарем. Однак тягарем для ЄС сьогодні є не Туреччина, а самі країни-члени організації. Такої кризи, яку зараз переживають країни Півдня Європи, Туреччина останніми роками не бачила».

Реджер Ердоган відзначив, що Польща дуже змінилася після вступу до ЄС, і що він сподівається, що для його країни євроінтеграція матиме такі ж позитивні наслідки:

- Для Польщі я не бачу проблем у ЄС. Після вступу Польщі до Євросоюзу її розвиток є вражаючим. Я не був у Варшаві 4 роки, і за цей час місто дуже змінилося у позитивний бік. Я б хотів таких змін і для своєї країни. Але ЄС не приймає до себе Туреччину, хоча вона відповідає критеріям членства в організації навіть більше, ніж деякі країни, котрі вже є у її складі. Туреччина поки не є в Об’єднаній Європі лише з політичних причин. Відверто кажучи, ми ображені, що не були запрошені долучитися до Євросоюзу на великій хвилі розширення у 2004-му році. Хоча тоді взяли такі держави як Кіпр, про що зараз навіть Ангела Меркель говорить, що це було помилкою.

Польща та Туреччина мають шанс поглибити співпрацю в рамках Північноатлантичного Альянсу. Однак, Реджеп Ердоган не всім задоволений у функціонуванні міжнародних організацій, де Туреччина має членство:

- Якщо йдеться про НАТО, то ми завжди підтримували його розвиток. Але за умови, що Альянс є охоронцем миру у всьому світі, а не якщо він гуртується, аби діяти проти не-членів організації. Туреччина зараз вимагає термінової реформи ООН. Від цієї організації в її теперішній формі немає жодного ефекту. Слабкість ООН була особливо показовою у випадку Сирії. Тільки завдяки тискові з боку НАТО Ассад вирішив віддати хімічну зброю. Скільки людей має загинути в Сирії, аби Рада Безпеки ООН прийняла тверде, чоловіче рішення у цій справі? Зараз 600 тисяч людей втекли з цієї близькосхідної країни, найбільше прийняла саме Туреччина.

Турецький прем’єр прокоментував також останні події у відносинах Євросоюз–Україна–Росія:

- З Росією Туреччина має стратегічне партнерство. Нафта та газ, енергоресурси є найбільшим нашим спільним знаменником. До речі, Росія допомагає будувати першу в Туреччині АЕС. Я знаю про проблеми на лінії Росія–Україна–ЄС, але мені не належить оцінювати цю ситуацію. Наскільки я знаю, відносини Росії та України завжди були добрими, сподіваюся, у найближчому часі вони знову поліпшаться. З Києвом ми також маємо стратегічне партнерство, Янукович не так давно був у нашій країні. Як Польща є сусідкою України, то і ми також є сусідами українців. Тому вважаю, що добре було б розпочати між нашими країнами тристоронній діалог.

Чи можливим взагалі є вступ Туреччини до ЄС? Шимон Ананіч, аналітик варшавського Осередку східних студій, вважає, що такий шанс існує, однак точно не в найближчому майбутньому:

- Зараз парафовано лише один з 35 розділів, за якими ведуться переговори. 16 розділів взагалі є заблокованими з політичних причин. І зараз не бачу можливості, аби в переговорах між Брюсселем та Анкарою настав перелом. Лише 20% європейців хотіли б бачити Туреччину членом ЄС. Та й мало є урядів на континенті, які б наважилися зробити такий крок.

У Варшаві прем’єр Ердоган наголосив, що неприпустимим є, якщо Анкару не хочуть прийняти до Єдиної Європи через те, що це мусульманська країна. «Це неприпустима дискримінація. Якщо для Європи єдиною проблемою є віровизнання наших громадян – вона має ясно про це сказати». «Ми виконали всі вимоги ЄС, пройшли складний шлях, але він вперся у мур на Заході», – констатував Ердоган. Прем’єр Туреччини ясно висловився, що Анкару не цікавлять такі посередні варіанти як «перехідне членство» в ЄС. «Можливо, добрим розв’язанням на сьогоднішній день було б «привілейоване партнерство», – запропонував політик.

Олена Бабакова

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти