Logo Polskiego Radia
Print

Греція. Початок великої катастрофи

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 06.07.2015 23:59
  • 20150706-Grecja.mp3
Польські економісти та політики коментують результати грецького референдуму
ShutterStock

Греки сказала «Ні». «Ні» - політиці защаджень, «Ні» умовам міжнародних кредиторів. У недільному референдумі понад 61% виборців проголосував проти реформ, які пропонує так звана трійця: Європейський Союз, Міжнародний валютний фонд, Європейський центральний банк. Майже 39% тих, хто взяв участь у референдумі, були готові впроваджувати в країні політику «затягування пояса». А до урн в неділю пішло 62,5 % греків.

Європейська комісія готова надалі співпрацювати з Грецією, так віце-голова Комісії з питань євро Вальдіс Домбровскіс коментує результати рефендуму:

- Немає простого виходу із цієї кризи. Втрачено надто багато часу і можливстей. Єврокомісія готова надалі працювати з Грецією, але не може почати переговорів про нову програму допомоги цій країні без мандату Єврогрупи. Варто наголосити на одному: місце Греції є і повинно залишитися в Єврозоні. Щоб вирішити цю складну ситуацію, обидві сторони повинні діяти відповідально, в інтересі грецьких громадян.

Результати грецького референдуму будуть обговорюватися у вівторок. В Брюселі відбудеться термінове засідання міністрів фінансів Єврозони, будуть теж розмови лідерів країн, що належать до зони спільної валюти євро.

Про свою готовність подальшої співпраці заявила теж Німеччина. Із застереженням, що не йдеться про про новий пакет допомоги, - заявив речник німецького уряду Штеффен Шайбер:

- Уряд Німеччини приймає до відома цей виразний негативний результат референдуму і його поважає. Звісно, ми залишаємося готовими до подальших переговорів, але в контексті вчорашнього рішення греків, поки що немає умов для розмов про нову програму допомоги для Греції.

Штеффен Шайберт додав, що Німеччина залишається прихильницею засади «допомога за реформи».

Грецію чекають важкі часи – переконаний міністр фінансів Польщі Матеуш Щурек. Як сказав політик, результати референдуму його не здивували. Незалежно від розвитку подій у Греції, її мешканцям не вдасться уникнути «затягування пояса», - прогнозує Матеуш Щурек:

- Незалежно від того, як мали би розвиватися подальші переговори, греків, без сумніву, чекають складні часи. Чи причиною стане девальвація (знецінення) грошей, чи – ощадніше використання бюджету (бо цього уникнути ніяк не вдасться), це так чи інакше означатиме для греків зміну стилю життя.

Те, що на референдумі греки відкинули міжнародні пропозиції, не означає, що подальші розмови з крїнами-кредиторами будуть простішими, - додає польський міністр:

- У випадку кожних міжнародних переговорів зустрічаються два мандати – мандат від грецького суспільства і мандат від суспільств країн Єврозони. Впродовж останніх місяців основна складність перегорів між Грецією та Єврогрупою полягала в тому, що німецькі, голландські, ірландські виборці не погоджуються на деякі грецькі пропозиції.

Матеуш Щурек наголосив, що Польща позичала кошти не безпосередньо Греції, а Міжнародному валютному фонду, котрий надає кредити Афінам. Як додав польський міністр, МВФ – це надійний партнер.

Але вибір греків матиме без сумніву, вплив і на Польщу – додає Ришард Петру, лідер «Сучасної пеел» (NowoczesnаPL). Економіст за освітою, Петру застерігає, що рішення греків може мати негативний вплив на Польщу:

- На моє переконання, це черговий крок до виходу Греції з Єврозони, але це рішення не стосується тільки Греції чи Єврозони, воно матиме вплив і на Польщу. Адже Польща досить тісно пов’язана з Єврозоною – майже 60% торгівлі відбувається власне з Єврозоною, 80% торгівлі – з Європейським Союзом. Зверніть увагу – що валюта вже зареагувала на події неділі – злотий послабився. Не забувайте про поляків, які мають кредити у франках – вони теж відчують ці зміни.

Як каже Ришард Петру, результат вчорашнього референдуму - це початок великої катастрофи:

- Їм здається, що вони перемогли, але це – початок великої катастрофи. Це справжня грецька трагедія. Якщо Афіни вийдуть із Єврозони, то матимуть свою валюту – драхму. А ця валюта буде набагато слабшою за євро. Скажімо, якщо співвідношення драхми і євро сьогодні складає 1:1, то через кілька тижнів це вже буде половина євро. А це означає, що усі борги в євро сплатити нереально. І все, що імпортується до Греції, тобто автомобілі, телевізори тощо – все подорожчає вдвічі.

Борг, який має сплатити Греція, настільки великий, що вона його сплатити не зможе, - такої думки економіст з Головної торговельної школи Артур Бартошевич:

- Борг, який сягає рівня 180% вартості ВВП, якщо навіть у довготерміновій перспективі мав би – за домопогою якогось магічного способу – зменшитися до рівня 20% ВВП, все одно, це не відкриває можливості безпечного випровадження Греції на шлях піднесення - задяки чому країна могла би сплатити позику.

Те, що сталося у Греції, не повинно взагалі було статися, - наголошує експерт Економічного університету в Катовицях Павел Затвардніцький. Євросоюз – це певна спільнота країн, і одна країна не може робити те, що їй подобається, без консультацій з іншими членам спільноти. Але – додає експерт - у зв’язку з рішенням греків, різких рухів на ринку не буде:

- Ринок дисконтував відповідь «так» або «ні», отже великих змін радше не буде. Як на мене греки намагалися отримати від грецьких політиків мандат на радикальніші переговори - щоб притиснути Європейський Союз і отримати те, що хочуть. Але чи Євросоюз дозволить отак себе притиснути?

Європейські біржі реагують на грецький референдум падіннями. Про це інформує кореспондент ПР Рафал Мотрюк:

ГОЛОС: Grecja-7-jana
Британький індекс FTSE (футсі) втратив 1%, німецький DAGS – майже 2%, а французький CAC (как) – понад 2%. Єворпейський індекс STOXX Europe 600 (стокс іуроп 600) впав на 1,5%, а раніше падіння занотовано на азійських біржах. Там індекси втратили від понад одного до понад трьох відсотків. Як кажуть експерти, вартість частини акцій може зменшуватися, інвестори скоріш за все виберуть урядові німецькі або американські облігації.

Найближчі два дні стануть ключовими для подальшої долі Греції – чи країна залишиться у Єврозоні, чи з неї вийде – вважають польські експрети. Як каже аналітик маклерського дому mBanku Каміль Малішевський, обидві сторони (грецький уряд – та Європейський Союз) повинні дійти згоди до 20 липня:

- Тоді має відбутися сплачення кредиту перед Європейським центральним банком. Цей день є ключовим в питанні офіційного оголошення Греції банкрутом. Але як на мене, все вирішиться набагато швидше – зрештою сам прем’єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас сказав, що найближчі 48 годин бдуть вирішальними для майбуття країни. Завтра збирається Єврогрупа, Греція теж має представити свої пропозиції кредиторам.

IAR/Яна Стемпнєвич

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти