Logo Polskiego Radia
Print

«Наша команда справдилася»

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 26.02.2016 15:21
  • 100 днів уряду.mp3
Прем’єр Польщі Беата Шидло у розмові з Польським радіо оцінила перші 100 днів праці свого Кабінету
Прем’єрка Польщі Беата Шидло Прем’єрка Польщі Беата Шидло Wojciech Kusiński/Polskie Radio

При нагоді ювілею ста днів на посаді очільниці польської Ради міністрів, Беата Шидло була гостею Першої програми Польського радіо. Інтерв’ю вийшло в ефір у п’ятницю вранці, хоч розмову записано напередодні, тому що вдосвіта 26 лютого (о пів на шосту ранку) глава уряду виступила на прес-конференції й вирушила в подорож різними місцевостями. «Ми хочемо показати досягнення, які уряд зреалізував протягом ста днів. Це пов’язане з конкретними людськими справами», – сказала прем’єрка Беата Шидло.

– Всі закони, які ми ввели в дію або роботу над якими почали, це питання, про які я сказала у своєму експозе і під час виборчої кампанії. Вони стосуються людських справ. Коли ми представляли проекти у виборчій кампанії – зустрічалися з людьми в конкретних місцях, показували їм наші пропозиції, а тепер повертаємося до цієї ідеї. Я підтримую декларацію з-перед виборів, що для нас важливий діалог з людьми, ми хочемо зустрічатися, розмовляти. А взагалі – це щось, чого ще ніхто не робив: так не підбивали ста днів. Для мене зустрічі й розмови з людьми мають більшу вартість ніж, наприклад, прес-конференція в якомусь закритому приміщенні.

Цей період для уряду був нелегким, зокрема, йому не дали умовних ста днів спокою – відзначила глава Ради міністрів Беата Шидло.

– Ста днів умовного часу в польській політичній культурі, коли уряд може зорганізуватися, підготувати план правління, визначитися в новій ситуації. Адже багато міністрів уперше виконує таку роль і для них також це було непросто. В уряді відбулися організаційні зміни: створено нові міністерства, інші розформовано і це також потребувало часу. Цей час був справді нелегким, тому що опозиція від першого моменту почала проти нас посилену атаку і ми мусили з усім справитися. Деякі речі ми могли зробити по-іншому, але помилок не припускаються тоді, коли нічого не роблять. Ми стараємося робити висновки і вважаю, що ми впоралися у цей важкий період і наша команда справдилася.

Проте, порівняно з іншими коаліційними урядами, нинішній кабінет міністрів у комфортній ситуації, позаяк має стабільну більшість. Тому мав можливість схвалювати те, що хотів – згодна польська прем’єрка.

– Те, що немає коаліції, завжди дає комфорт правління: у своєму гурті легше порозумітися. Але не забуваймо, що наша сеймова більшість не є такою великою, щоб можна було спокійно працювати і, наприклад, щоб частина міністрів не брала участі в голосуваннях. Особливо на початку скликання Сейму та уряду ми дуже дбали, щоб у роботі Сейму брав участь цілий уряд. Нинішній уряд сформований на основі одного політичного середовища – крім партії Право і справедливість, яка має провідну роль, до складу Ради міністрів належать Солідарна Польща та угруповання Ярослав Ґовіна (Польща разом – Об’єднана правиця). На виборах ми виступали як Об’єднана правиця і нам необхідно це враховувати, а передусім – слухати людей.

Очільниця Ради міністрів Беати Шидло висловилася також про виклики, перед якими опинилося європейське співтовариство.

– Відповідальність – величезна, тим більше, що перед Польщею – дуже багато серйозних викликів: складна міжнародна ситуація, спричинена тим, що сьогодні, перш за все в Європейському Союзі, сильно напружене становище. Це випливає передусім з помилок європейських лідерів у справі міграційної політики. Але також не забуваймо, що спокою немає за східним кордоном Польщі: Росія намагається нав’язати світові воєнну риторику. Отже, несприятливих Польщі конфліктів та різних зовнішніх зумовлень – багато. З другого боку, ми вводимо зміни і реформи, некорисні для певних середовищ і груп інтересів. Вони протестують проти нас.

Протягом ста днів правління введено в дію програму «Родина 500+», тобто 500 злотих (125 доларів) на кожну другу і наступних дітей у сім’ї, так званий малий закон про ЗМІ, банківський податок, закон про цивільну службу, зміни в законі про поліцію. Це належить до справ, які уряд зробив.

– Всі плани, про які я сказала в експозе, що вони будуть реалізуватися у перші сто днів, ми розпочали. Це не так, що всі закони схвалюються від початку до кінця за такий короткий період. Для нас пріоритетом був закон «500+» і він – закінчений, підписаний президентом, вводиться в дію і 1 квітня люди отримають гроші. Це для нас великий успіх, він був не тільки законодавчим, але й логістичним викликом. Ми також схвалили закон про скасування обов’язку навчання в школах шестирічних дітей і про зміну банківського податку. Частина законів проходить законодавчу процедуру в Сеймі або пройшли міжвідомчі консультації. Отже, з перших кільканадцяти проектів, названих в експозе, усі вже якоюсь мірою розпочалися і реалізуються.

На запитання про події навколо Конституційного суду Польщі, які викликали резонанс на міжнародному рівні, прем’єрка Беата Шидло заявила, що зміна закону була необхідною.

– По-перше – тому, що Громадянська платформа в попередньому скликанні Сейму запровадила зміни, які суперечили основному законову, про що заявив сам Конституційний суд. По-друге, введення в попередньому скликанні нових суддів, які мали замінити інших, чий термін правління закінчувався аж у новому скликанні – це було намагання попередньої коаліції забезпечити собі впливи в Конституційному суді. Навіщо це їм було? Йшлося про те, щоб після поразки на виборах використати Конституційний суд у політичній боротьбі. Це прикро перш за все тому, що попередня урядова коаліція підняла руку на незалежність суду.

«Я глибоко вірю, що поділи в суспільстві нам вдасться засипати і ми знайдемо площину порозуміння», – сказала польська прем’єрка Беата Шидло. При нагоді розмови у сотий день правління польського уряду, прозвучало також запитання про те, коли будуть схвалені закони, завдяки яким до бюджету надходитимуть гроші. Адже, як кажуть помірковані критики уряду, досі прийнято багато законів, на основі котрих гроші витрачаються. Йдеться про полегшення економічної діяльності для підприємців. Очільниця Ради міністрів спочатку сказала про схвалення поправок Сенату до бюджетного закону на 2016 рік – документ ще має підписати президент.

– При цій нагоді, перед голосуванням, міністр фінансів Павел Шаламаха повідомив про важливі речі, які відбуваються у відомстві. Створено законопроекти, зокрема про ущільнення податкової системи. Позитивні зміни вже видно: у січні доходи державного бюджету на два мільярди вищі, ніж планувалося. Важливо, щоб ця тенденція збереглася. Крім цього, зголошено важливий проект 15-відсоткового податку для малих підприємців. Також ми маємо програму розвитку віце-прем’єра Матеуша Моравєцького. Завдяки цьому механізмові ми маємо шанс на швидкий розвиток, а отже, зростуть доходи бюджету і ми зможемо реалізувати заплановані програми.

Уряд склав присягу 16 листопада минулого року. Два дні після цього прем’єрка Беата Шидло оголосила експозе і Рада міністрів здобула вотум довіри в парламенті.

PR1/Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти