Logo Polskiego Radia
Print

«Наші політики приходять і йдуть, а Її Величність залишається»

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 21.04.2016 19:14
У день 90-ліття Єлизавети ІІ цікавимося, ким для поляків є королева Британії
PAP/EPA/ANDY RAIN

21 квітня 90 років відзначає ЇЇ Величність Королева Великої Британії та Північної Ірландії Єлизавета ІІ.

Єлизавета Александра Марія Віндзор без перебільшення є однією з найвідоміших фігур ХХ та й ХХІ століття. Її постать символізує велич нової, вже неімперської держави, славетні англійські традиції та є своєрідною іконою стилю. Нещодавно Єлизавета стала найдовше правлячим монархом Британії – вона перебуває на престолі вже понад 64 роки.

Що постать королеви Єлизавети ІІ означає для поляків та польської культури, - про це розповідає публіцист видання «Kultura Liberalna» Лукаш Ясіна:

- Королева, звісно, не так присутня у польській культурі, як деякі наші ікони, проте має своє місце, зрештою – ми вже майже 70 років говоримо про Єлизавету як публічну постать. Британська королева з’являється і у польських оповіданнях, і у фільмах, її персона є частиною і високої, і популярної культури, кожен поляк має про неї якесь уявлення. Чотири покоління виросли з Єлизаветою як символом монархії. Символом, який є з нами від часів Сталіна та Гомулки. Якщо кар’єри наших місцевих політиків, з окремими винятками, тривають по кілька років, то Єлизавета здається кимось, хто був завжди. Королева Великобританії сьогодні є єдиним західним лідером, хто підкреслює свої зв’язки з Польщею: час від часу Єлизавета ділиться своїми спогадами про польських солдатів у часи Другої Світової, про зустрічі з генералом Сікорським, під час візиту до Польщі королева присвятила чимало уваги польському корінню своєї родини. Ані Обама, ані Путін, ані Меркель про такі аспекти не згадують.

«Королева дає нам те, чого ми самі не маємо – живу історичну пам’ять про героїчне минуле, яку можна вживу побачити навіть сьогодні», - підкреслює наш співрозмовник:

- Єлизавета була автентичним водієм військової машини під час Другої Світової війни. Вона дає нам відчуття смаку, елегантності, порядності. Королева є кращою від нас, більш вишуканою, ніж ми, вона представляє собою ті давні часи, до яких ми не можемо повернутися, навіть якщо б хотіли. Єлизавета утверджує у нас позитивний стереотип Великої Британії, у який поляки хочуть вірити. Свідчення цьому – британці є одним з наших найулюбленіших європейських народів. Цього не змінюють навіть дрібні британсько-польські конфлікти через міграційні питання. У 1997-му поляки спочатку більше співчували загиблій принцесі Діані, але дуже швидко домінуючою емоцією стало розуміння для стриманості Її Величності. Те, що королева врешті-решт змінила свою поведінку у справі з Діаною, лише додало їй людяності в очах поляків.

Тепер, у переддень британського референдуму про членство в ЄС, чимало коментаторів діляться припущеннями, як Британія виглядала б без Об’єднаної Європи. Резюме – може було б гірше, але це була б та сама країна. А ось чи можлива Британія без королеви?

«Британці могли б жити без монархії, але нічого такого не станеться поки Єлизавета ІІ живе на цьому світі», - говорить Ясіна. «Євросоюзний період в історії Британії розпочався лише кілька десятиліть після інтронізації Єлизавети. А королева була, є і буде, допоки не відійде у вічність».

Олена Бабакова

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти