Logo Polskiego Radia
Print

Польський голос у справі резолюції ЄП щодо України

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 23.05.2012 10:33
«Очікування Європарламенту – значно більші, і напевно резолюція, яку буде прийнято, піде значно далі, ніж те, що нині пропонує влада України» – наголошує Павел Залєвський
Євродепутат від Польщі Павел ЗалєвськийЄвродепутат від Польщі Павел Залєвський

У четвер Європейський Парламент має голосувати над резолюцією в справі України. Питання ситуації в Україні обговорювалося в Європарламенті під час вівторкових дебатів.

Нашим гостем є євродепутат від Польщі Павел Залєвський. Скажіть, які очікування стосовно України?

Павел Залєвський: У першу чергу ми хочемо, щоб Україна ефективно реалізувала свої реформи, у тому числі системи судочинства, та щоб припинено практику вибіркового застосовування закону у політичних справах. І тут, дуже помітним прикладом є справа Юлії Тимошенко. Це головні очікування щодо України.

За попередню резолюцію в справі України Європарламент проголосував 27 жовтня 2011 року. У цій резолюції, дозвольте нагадаю, європейські парламентарії «висловили занепокоєння порушенням прав людини та зловживанням судовою системою з метою придушення голосу лідерки української опозиції». Українська влада проігнорувала цю резолюцію, отже, звідкіля переконання, що тепер голос Європейського Парламенту почують?

Павел Залєвський: Насправді, в Україні ми маємо справу з системою, в якій іде боротьба між представниками еліти влади – з одного боку пані Тимошенко, з іншого боку пан Янукович. Відомо, що за таборами цих лідерів опинилися величезні інтереси. Але основна справа – це українське суспільство, українські громадяни, які стали абсолютно невинними жертвами цієї боротьби на верхах влади. І якщо ви запитуєте про шанси – важко сказати, проте існують факти, які треба назвати. По-перше, із пані Юлією Тимошенко повелися особливим чином (беручи до уваги ситуацію в українській пенітенціарній системі), її звільнено до лікарні, де її можуть лікувати закордонні лікарі, що ЄС сприймає, як суттєвий і важливий жест у доброму напрямку.

По-друге, прем’єр Азаров передав листа главі Європарламенту Мартінові Шульцу, в якому він пропонує участь представників Європарламенту в касаційному процесі у справі пані Тимошенко, що має розпочатися наприкінці червня. На погляд прем’єра Азарова, існує також можливість, щоб Європарламент брав участь у процесі лікування пані Тимошенко. Очевидно, лише це – проблеми не вирішить. ЄС не йдеться про якусь одну окрему справу. Питання застосовування правосуддя ЄС сприймає, як системну проблему, тому йдеться про системні рішення. Звичайно, на погляд Європарламенту цих рухів з боку української влади недостатньо. Очікування Європарламенту – значно більші, і напевно резолюція, яку буде прийнято – піде значно далі, ніж те, що нині пропонує влада України.

Дякуємо за коментар – гостем Української служби Польського радіо був євродепутат Павел Залєвський.

Додамо лише, що за словами пресового секретаря МЗС України Олександра Дикусарова, влада в Києві може негативно оцінити резолюцію Європарламенту, оскільки дана резолюція може бути визнана спробою впливати на суд, який 26 червня має розглядати касацію на вирок Тимошенко.

Лідія Іванюх



Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти