Logo Polskiego Radia
Print

Підсумки програми Східного партнерства

migracja
Administrator Administrator 15.01.2012 16:26
В охопленому кризою Євросоюзі, реалізація проекту Східного партнерства відійде на задній план

Закінчення розмов про Асоціацію з Україною та початок подібних переговорів з іншими країнами, – це, на думку експертів у справах пострадянського простору, найбільше досягнення під час польського піврічного головування в ЄС. Знавці предмету додають, що в охопленому кризою Євросоюзі, реалізація проекту Східного партнерства відійде на задній план.

Колишній міністр закордонних справ проф. Адам Ротфельд
вважає, що пріоритетною справою є інтеграція з Україною. Але угода про Асоціацію, – наголошує експерт, – не може бути ратифікована після засудження колишньої прем’єрки Юлії Тимошенко. «Справа України в Партнерстві, – це і успіх і поразка», – переконаний Адам Ротфельд: У тій групі держав, до яких адресоване Східне партнерство, найголовніша Україна. Хтось може сказати, – ну й що з цього, Україна вела себе не так, як ми очікували. Але ми на це вже великого впливу не маємо. Ми для України створили оптимальні умови, програма була так підготовлена, щоб Угода Євросоюзу з Україною була оптимальною.

Нинішній міністр закордонних справ Радослав Сікорський вважає, що криза в ЄС може призвести до зменшення сили привабливості Євросоюзу в очах східних сусідів: Як довго усе наше сусідство буде орієнтуватися на нас, – йдеться і про Україну, і про Білорусь. Тобто, яка сила притягування, яка наша привабливість? Я побоююся, що факт кризи, – деякою мірою медійний, – бо ми ж і надалі є найбільшою сферою заможності, прав людини та демократії у світі, але, переживаю, що наша м’яка сила від цього постраждала.

Програма Східне партнерство ЄС спрямована до Вірменії, Азербайджану, Грузії, Білорусі, Молдови та України. Її започатковано 2008 року Польщею та Швецією. Мета: встановлення політичної Асоціації, створення поглибленої зони вільної торгівлі і поступова лібералізація візового режиму.

В.П.

tags:
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти