Logo Polskiego Radia
Print

У США відзначено Яна Карського

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 30.05.2012 12:05
Президент США Барак Обама надав посмертне відзначення кур’єрові польської підпільної держави періоду Другої світової війни
Jan KarskiJan KarskiWikipedia/E.Thomas Wood

Президентську медаль Свободи Янові Карському у вівторок 29 травня з рук американського президента у Білому домі отримав колишній міністр закордонних справ Польщі Адам Данєль Ротфельд.

Заслуги кур’єра польської підпільної держави періоду Другої світової війни Яна Карського багато років не були офіційно відзначені в Сполучених Штатах. А саме завдяки ньому американці дізналися про події у Польщі під час гітлерівської окупації – наголошує лідерка програми «Ян Карський – незакінчена місія» Музею історії Польщі Ева Вєжинська.

Він двічі прокрався до варшавського гетто, спостерігав, що там відбувається. А після того подався до самого пекла – тимчасового табору для євреїв в Ізбиці у Люблинському воєводстві, звідки їх вивозили в останню дорогу, до табору смерті. Свої свідчення він потім передав лідерам вільного світу, йому вдалося дійти до самого американського президента Франкліна Делано Рузвельта, який тоді був наймогутнішою людиною світу, сказала Ева Вєжинська.

Ян Карський став однією з 13 осіб, удостоєних цього року Президентської медалі Свободи. Серед лауреатів – американський співак Боб Ділан, колишня американська держсекретар Мадлен Олбрайт, колишній астронавт Джон Ґлен та президент Ізраїлю Шимон Перес.

Заходи на благо такого вшанування Яна Карського в США тривали, приблизно, рік. Почали їх американці польського та єврейського походження і частина американської інтелектуальної еліти. Ця ініціатива виявилася ефективною – каже Ева Вєжинська з Музею історії Польщі.

Між іншим, листи у справі президентської медалі для Карського підписали 68 конгресменів, 11 сенаторів і сам колишній президент Білл Клінтон, який також є випускником Джорджтаунського університету – кузні вашингтонських кадрів та політичних еліт США, – відзначила Ева Вєжинська.

Ян Карський помер у 2000 році.

Президентська медаль Свободи – це найвище цивільне відзначення, яке може надати американський президент громадянинові своєї держави та іноземцям за особливий внесок у галузі безпеки або національних інтересів США, світового миру, культури та інших значущих досягнень в публічній або приватній сфері. Установив медаль Свободи президент Джон Фі́тцджеральд Кеннеді 1963 року, і вона замінила ранішу Медаль свободи президента Гаррі Трумена з 1945 року.

Опрацювала Наталя Бень

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти