Logo Polskiego Radia
Print

Чим запам'ятається виборча кампанія-2012?

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 28.10.2012 21:16
Повернення змішаної системи, багатомільйонні витрати партій, правопорушення, рекордна кількість іноземних спостерігачів, списки без Юлії Тимошенко
Голосування у Підгірцях, Київська область, 28 жотвня 2012 рокуГолосування у Підгірцях, Київська область, 28 жотвня 2012 рокуPAP/EPA/TATYANA ZENKOVICH

Цьогорічна виборча кампанія до Верховної Ради з одного боку продовжила старі традиції українських виборчих перегонів, а з іншого позначилася рядом цікавих та нових явищ.

Перше: знову використовувалася змішана система. Частина кандидатів йшла за партійними списками, частина як мажоритарники. Саме мажоритарний компонент викликав найбільше зауважень як серед українських, так і серед західних експертів. Павел Коваль, голова місії спостерігачів Європарламенту:

- Безумовно, більше проблем спостерігається з мажоритарною частиною кампанії. Мажоритарний компонент, можливо, матиме вирішальний вплив на те, що ці вибори не дістануть такої високої оцінки, як попередні.

Друге: вибори-2012 стануть найдорожчою парламентською кампанією в історії незалежної України. За приблизними підрахунками, тільки політичні партії витратили на агітацію та роботу штабів понад півмільярда доларів.

Третє: велика кількість правопорушень. Громадянська мережа «Опора» та Комітет виборців України за три місяці занотували сотні випадків використання адмінресурсу, підкупу та обмеження прав кандидатів до зустрічей з виборцями. Про порушення під час кампанії – Петро Андрусечко, довготерміновий спостерігач польсько-литовсько-німецької громадської місії, який з 25 вересня працював у Дніпропетровську:

- У самому Дніпропетровську ми зафіксували певні обмеження для політичної реклами опозиційних партій. Протягом останніх двох тижнів – випадки використання «чорного піару» проти кандидатів від партії УДАР Віталія Кличка.

Спостерігач також поділився інформацією про сумнівні моменти, що виникали у день голосування:

- Маємо деякі зауваження до виборів на закритих дільницях, наприклад у лікарнях: декілька пацієнтів з одним прізвищем у списках або масова виписка хворих. Були й інші сумнівні речі, котрі не вважаються порушеннями: до дільниці виборців підвозили спеціальні маршрутки. Спостергіачі від опозиції кажуть, що відбувалася агітація у день виборів, але ми цього не зафіксували.

Четверте: до України приїхала рекордна кількість іноземних спостерігачів. ЦВК зареєструвала понад 3000 учасників моніторингового процесу. Спостерігачів делегували польський Сейм та Сенат, Рада Європи, Європарламент. Ряд громадських організацій також сформували свої місії, зокрема у шести містах працювала польсько-литовсько-німецька команда. Місія спостерігачів ОБСЄ до України стала найбільшою за всю історію цієї організації. Після закінчення голосування керівники місій закликають зачекати з висновками і проаналізувати всю інформацію. Павел Коваль:

- Офіційну позицію Європарламенту зможу оголосити тільки завтра. Деякі євродепутати вже коментують виборчу кампанію, але роблять це на свою відповідальність. Аби серйозно проаналізувати кампанію та голосування, треба зачекати на рапорти місії з цілої країни.

Ну і п’яте: це перші вибори з 1998 року, на яких не кандидувала Юлія Тимошенко. Чи Об’єднана опозиція мала б кращі результати, якщо б Леді Ю була на свободі? Коментує Павел Ліцкевич, головний редактор порталу про Східне партнерство Eastbook.eu:

- Кампанія напевно поточилася б інакше, правдоподібно Об’єднана опозиція мала б кращі результати. Тимошенко є добрим оратором, особою, яка може добре керувати емоціями електорату. Вона б краще змобілізувала виборців – а так багато людей просто не прийшли на дільниці. Одночасно, опозиція побудувала кампанію на темі ув’язнення Тимошенко, а це зробило їх агітацію одномірною та неактуальною для ширшого кола виборців.

Нагадаємо, попередні рапорти місії Європарламенту та місії ОБСЄ будуть оприлюднені завтра. Від змісту цих документів залежатиме, чи визнає Євросоюз українські вибори.

Підготували Лідія Залітач та Олена Бабакова

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти