Logo Polskiego Radia
Print

Обережно, грип!

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 15.01.2013 15:00
Якщо Ви захворіли, то краще одразу залишитися вдома – радять польські лікарі. У країні набирає обертів епідемія грипу
pixabay.com/CC0 Public Domain

Тільки протягом першого тижня нового року занотовано понад 134 тисячі випадків захворювань на грип та грипоподібні інфекції. Це втричі більше, ніж минулорічні показники.

Грип хоча і є розповсюдженою хворобою, проте поважною. Але більшість поляків ходять на роботу незважаючи на сиптоми інфекції. Люди бояться, що не можуть взяти лікарняний, бо втратять премію, а то й навіть роботу. В результаті під час епідемії легко можна заразитися в офісі чи в транспорті.

Лікар Павел Ґжесьовський з Інституту профілактики захворювань підкреслює, що хворі особи легко заражують оточуючих:

- Кашляючи та чхаючи, ми заражуємо наших сусідів, тих хто сидить за сусіднім столом, чи тих хто заходить до нашої кімнати. Дуже багато молекул вірусу знаходиться у повітрі, яке видихає хвора людина. Тому всі контакти з хворим, які відбувається на відстані менше ніж 1 метр, вже можуть загрожувати здоров’ю.

Лікар Ґжесьовський додає, що люди які приходять на роботу хворими, ризикують отримати такі ускладнення, як пневмонія чи запалення нирок:

- Вони самі можуть собі зашкодити, адже будуть перебувати на холодному повітрі. Ще гірше – якщо відбудеться зараження бактеріями, тоді справи стануть небезпечними.

/

Найбільш вразливими під час епідемій грипу є люди, які мають хронічні хвороби. Професор Пйотр Куна, керівник Клініки внутрішніх хвороб, астми та алергії при університеті в Лодзі підтвердив, що люди, які страждають на астму чи інші хронічні хвороби легенів, швидше підхоплюють вірус грипу:

- Це пов’язане з тим, що дихальні шляхи таких пацієнтів не продукують білків, які можуть боротися з вірусом грипу. Якщо говоримо про смертельні випадки під час епідемій грипу (грипу звичайного чи свинячого), то найчастіше жертвами стають хворі на астму, тонзиліти або особи, які мають важкі серцеві хвороби.

Єдиним ефективним засобом аби уникнути захворювання, на думку професора Куни, є щеплення проти грипу:

- Якщо хтось є здоровим, і вважає, що має настільки сильний організм, що не мусить робити щеплення, то це його вибір. Але якщо хтось має хворобу серця, хвороби дихальних шляхів, діабет, то відмова робити щеплення проти грипу свідчить про брак здорового глузду та свідоме наражання свого життя на небезпеку. Це те саме, що у лісі поміж дерев їхати машиною зі швидкістю 200 кілометрів на годину: звісно, теоретично можна це робити, але ризик померти є дуже високим. Я б так окреслив модель поведінки таких пацієнтів.

Польща досі є на найнижчих позиціях серед країн Євросоюзу, якщо йдеться про кількість щеплень проти грипу серед населення. Минулого року це зробило тільки 4,5% населення. Щороку з причин ускладнень після інфекції в країні помирає від кількадесяти до кількуста осіб. А цього року у країні над Віслою вже були зафіксовані випадки захворювання небезпечним свинячим грипом.

IAR/ О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти