Logo Polskiego Radia
Print

Директор Польського радіо для Закордону отримав відзначення президента

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 20.06.2013 14:56
Міхал Юліуш Малішевський: само звання «Заслужений для польської культури» є надзвичайно шляхетним
Врочистість у Президентському палаціВрочистість у Президентському палаці PAP/Leszek Szymański

Президент Польщі Броніслав Коморовський цього тижня відзначив 33-оє заслужених осіб за діяльність на благо розвитку вільних і демократичних ЗМІ. Державні відзначення вручено 17-го червня, при нагоді 20-ліття Закону про радіомовлення і телебачення. Серед вирізнених – президент Польського радіо Анджей Сєзєнєвський та директор Польського радіо для Закордону, тобто нашої програми, – Міхал Юліуш Малішевський, якого запитуємо, як він сприйняв цю нагороду.

Міхал Юліуш Малішевський: Передусім, само звання «Заслужений для польської культури» є надзвичайно шляхетним, а одночасно – кажучи від серця – симпатичним, та зовсім не помпезним, як назви деяких орденів. Це відзначення надає міністр культури і воно стосується культури. Люди, які отримують різні відзначення, часто кажуть, що приймають їх від чийогось імені... Натомість, я справді щиро прийняв його від імені цілої нашої програми. Адже за нею – 20 років праці після державних перетворень у Польщі. Цей період ми рахуємо від моменту схвалення закону про ЗМІ. За цих два десятиліття також Польське радіо для Закордону мало свій виразний внесок і в теорію, і в практику свободи слова, і в реалізацію багатьох ідей, які наближають нас до громадянського суспільства та й взагалі до становлення світової громадської думки у дусі свободи.

Отже, адресована вам особисто нагорода президента означає також, що значення програми для Закордону Польського радіо доцінили.

Міхал Юліуш Малішевський: Так, я справді з сердечністю і задоволенням сприйняв факт, що помічено роль Польського радіо для Закордону. Загально, можна сказати – роль радіомовлення для закордонних слухачів, а це є не таким буденним явищем. Тим більш приємно, що в досить вузькому колі нагороджених осіб, працівників, які створюють програму, відзначено й мене. Це значить, що Краєва рада радіо і телебачення, яка подала заяву, та сам міністр культури, який вирішує про нагородження, доцінили значення Радіо для Закордону у плеканні чи то пак поширенні польської культури.

Варто додати, що ідеї вільного слова та демократії, наприклад, Білорусі адресують Польська та Білоруська служби нашої радіостанції.

Міхал Юліуш Малішевський: Там ми виконуємо абсолютно класичну роль лібертаріанського радіо, своєрідного Радіо Вільна Європа. Коротко кажучи, ми – спадкоємці ідей, які визнавало Радіо Вільна Європа. Зрештою, один з його колишніх працівників на науковій конференції, яка передувала врочистості, виразно нагадав про цю традицію. Про те, що серед учасників становлення свободи ЗМІ, серед перших діячів у цій галузі, є Радіо Вільна Європа. Нам приходиться постійно звертатися до його традицій, саме тому, що в Білорусі не існує вільних ЗМІ. Ми, просто, виконуємо свою роль, доповнюємо знання пересічного слухача в Білорусі фактами, яких офіційні медіа не хочуть, не люблять або не можуть оприлюднити.

Польський президент Броніслав Коморовський висловив сподівання, що відзначені надалі працюватимуть задля формування якнайкращого медійного порядку у Польщі. Це зобов’язання для громадських ЗМІ, в тому числі – також Польського радіо для Закордону.

Міхал Юліуш Малішевський: Майже передусім для громадських ЗМІ, не применшуючи значення наших колег з комерційних медіа. Так, це 20 років важкої праці, щоб збудувати деякий медійний лад чи то – не біймося цього визначення – медійний ринок у Польщі. Але також не можемо спочити на лаврах, адже, по-правді, кінця цій роботі не видно. Саме відбуваються перетворення – і ми, перш за все громадські ЗМІ, чекаємо фінансових постанов, які нас стосуються. Вони повинні відповідати дійсності, бути узгодженими з європейським законодавством і, просто, бути логічними. Бо якщо ми маємо існувати – необхідні гроші. Цього не можна зробити без фінансування. Серед численних завдань, що мають характер місії – є наше завдання: передачі для закордону. І хоч воно фінансується з іншого джерела, то, однак, загальний стан польських ЗМІ впливає на нас. Тому ми тримаємо кулаки, щоб усе буле вирішено логічно і щоб не треба було з року в рік думати, що буде далі.

Президент Броніслав Коморовський звернув увагу, що протягом останнього 20-ліття у справі свободи ЗМІ зроблено дуже багато, та це не означає, що медійний лад у Польщі вже досконалий, а в законі про ЗМІ немає недоліків.

Н.Б./PRdZ

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти