Logo Polskiego Radia
Print

Розшукуються: студенти, журналісти, молоді дослідники

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 16.04.2012 14:40
  • Eastbook.eu
Цікавитеся темою інтеграції України до ЄС та програмою Східного партнерства? Хочете, аби Ваш текст, перекладений іноземними мовами, читали люди у різних країнах? Беріть участь у творенні інтернет-порталу Eastbook.eu, – закликає його редакція

Починаючи з 2009 року Європейський Союз реалізує програму Східного партнерства, скеровану на Грузію, Вірменію, Азербайджан, Молдову, Білорусь та Україну з метою наблизити ці держави до європейських стандартів та сприяти їх інтеграції до ЄС. Польща є одним з ініціаторів створення Партнерства та реалізатором багатьох проектів у сфері державної адміністрації, громадянського суспільства, освіти та культури. При цьому для польського суспільства дуже важливим є оперативно дізнаватися про події, які відбуваються у країнах Партнерства, та їх значення для ЄС. Одним з провідних інтернет-ресурсів, які ознайомлюють польську аудиторію з життям у країнах Східного партнерства є портал Eastbook.eu. Його творить молодий колектив авторів, які цікавляться регіоном Східної Європи. Портал вже має багато дописувачів у Польщі, і зараз шукає авторів в країнах Партнерства. Що таке Eastbook і чим він може зацікавити українську інтернет-аудиторію, нам розповіли редактори порталу Павел Ліцкєвіч та Кшиштоф Нєчипор.

– Портал Eastbook.eu повстав у 2010 році з ініціативи кола друзів, які разом вчилися і цікавилися країнами Східної Європи. Майже всі подорожували по регіону, і були зачаровані його культурою. З часом ми вирішили, що не хочемо залишати своїх зацікавлень, натомість прагнемо поділитися нашою пасією та знаннями з тими людьми, які ще мало знають про цей напрямок. Ми хотіли – в не дуже академічній манері – поділитися інформацією та враженнями про Україну, Білорусь, Молдову та країни Кавказу. Коли ця ідея тільки з’явилася, ми думали про випуск газети, але, на щастя, в нашому гроні знайшлася особа, яка мала більш сучасний погляд на роль медіа, тому ми вирішили створити інтернет-портал. На початку це мав бути тільки блог, де б ми писали про свої враження від країн Східної Європи, але з часом він перетворився на повноцінний портал про Східне партнерство.

Так народження редакційного колективу описує Кшиштоф Нєчипор, який зараз виконує функцію редактора української рубрики порталу. У Польщі на той момент не було інтернет-сторінки, яка б спеціалізувалася на Східному партнерстві, отже Eastbook вирішив заповнити цю нішу. Сьогодні на порталі щоденно з’являються лічні публікації та коментарі, існують окремі рубрики. Павел Ліцкєвіч, головний редактор порталу, цікавиться країнами Кавказу, так описує структуру редакції.

– Наша редакція поділена згідно з країнами, які входять до програми Партнерства, отже є українська секція, білоруська, молдовська, вірменська, грузинська та азербайджанська. Секції намагаються щоденно описувати політичні, соціальні, культурні аспекти життя в цих країнах. Також маємо секцію ЄС – там розміщуємо інформацію про політику Євросоюзу щодо країн регіону. Ми намагаємося бути платформою, яка з одного боку інформує читачів з-за кордонів ЄС, що відбувається в євроспільноті, а з іншого боку – громадян європейських країн, що діється в країнах Партнерства.

/

Eastbook.eu з проекту групи знайомих виріс у відомий портал, значення якого визнають польські державні кола. Минулого року проект фінансувався польським Міністерством закордонних справ і був своєрідною візитівкою Польщі при розмовах на тему Східного партнерства – адже метою порталу є промоція демократичних вартостей у Східній Європі.

– Ми присутні в багатьох місцях, де проходять дипломатичні зустрічі, присвячені програмі Партнерства. Можу ствердити – намагаємося бути скрізь, де йде мова про Східне партнерство. На нашому порталі розмістили свої блоги декілька євродепутатів та політиків. Людям подобається ентузіазм, з яким ми підходимо до справи.

Привабливості порталу сприяє також відкритість редакції до нових авторів, особливо до студентів та молодих дослідників:

– Нам дуже залежить, аби ми стали платформою для студентів, молодих журналістів, експертів та політиків, які б могли поділитися своєю думкою та дискутувати на тему поглядів на розвиток ситуації. Тому ми дуже хочемо залучити до нашого проекту авторів з-поза Польщі, з країн Східного партнерства. Ми подаємо матеріал з польської точки зору, але, я думаю, читачеві було б цікаво побачити й перспективу місцеву, наприклад українську чи грузинську.

/

– Наша пропозиція волонтаріату скерована до осіб, які б хотіли розвинути чи вдосконалити свої журналістські здібності, підтримувати дискусію на тему Східної Європи і разом з нами будувати ідентичність цього регіону, спільно підвищувати його значимість у світі. Ми б хотіли мати на місці кореспондентів, які би брали участь в заходах, присвячених Східному партнерству, і ділилися з нами враженнями від них. Навіть отримати від когось фото з такого заходу – це б вже було дуже істотно для нас.

Про досвід праці волонтером порталу розповіла Соня Аугущчік:

– До кола «істбуківців» я потрапила, можна сказати, випадково – порадив знайомий, з яким співпрацювала в іншому проекті. Він розповів, що можна написати статтю чи коментар, який опублікують на сторінці, на тему однієї з країн Партнерства. Жодних рестрикцій, єдина умова – мати для цього вільний час та бажання. Мій перший текст був досить коротким і стосувався ситуації в Азербайджані. Зараз пишу регулярно. Взагалі, я не відчуває себе волонтером, а радше співавтором, який на рівних бере участь в проекті. Мені подобається, що на Eastbook.eu немає класичної ієрархії редакція – працівники – волонтери, натомість панує атмосфера партнерства. Для молодої людини, яка починає свою кар’єру, самі плюси: статті публікуються під твоїм ім’ям і щоденно потрапляють до широкого кола читачів.

Eastbook.eu запрошує українських студентів, молодих журналістів та політологів стати співавторами порталу. Тексти можна писати російською чи українською, їх пізніше перекладуть також польською та англійською мовами. Стосовно профілю освіти потенційних авторів редакція вимог не має – більшість дописувачів порталу це політологи, проте є й представники інших спеціалізацій. «Можуть бути навіть лікарі», каже Кшиштоф Нєчипор. «Якщо текст буде про сучасний стан медицини в Україні – мені буде цікаво його читати. Ми прагнемо надати широку палітру інформації про суспільне життя у країнах Східного партнерства».

Олена Бабакова

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти