Logo Polskiego Radia
Print

У Варшаві відкрито меморіал жертвам Волинської трагедії

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 11.07.2013 16:24
  • 07_11 korespondencja_6449592_2013-07-11T16-59-10.000.mp3
Євродепутат Павел Залєвський розчарований, що на церемонії забракло офіційних представників української держави
PAP/Rafał Guz

В рамках відзначення 70-ї річниці трагічних подій на Волині у Варшаві 11 липня відкрито меморіал присвячений жертвам подій 1942-1944 років. Участь у відкриті пам’ятника взяв президент Польщі Броніслав Коморовський, представники уряду, Сейму та Сенату, члени кресових організацій.

Хрест, що тріснув у кількох місцях. Кілька символічних могил. На них таблички з назвами понад 2 тисяч місцевостей, де під час Другої Світової війни у антипольських акціях ОУН-УПА загинули близько 100 тисяч поляків. Так виглядає нововідкритий меморіал жертвам Волинської трагедії. Церемонія відкриття пам’ятника розпочалася з богослужіння, яке відправив єпископ польського війська Юзеф Ґуздек. Ієрарх наголосив, що це символічне закінчення тієї меси, що була перервана у костелах Волині в трагічну неділю 11 липня 1943 року.

Президент Броніслав Коморовський звернув увагу на значення пам’яті про Волинь для сучасної Польщі, а також підкреслив, що для щирого діалогу з Україною потрібна правда про минуле двох народів:

- Правда, навіть коли вона болісна, ніколи не шкодить. Правда про цю драму може стати великим шансом для польсько-українського поєднання. Ми не хочемо пам’ятати за приципом «проти когось». Хочемо пам’ятати, аби жити більш мудро, і краще будувати польсько-українську співпрацю.

Голова Форуму польсько-українського партнерства євродепутат Павел Залєвський дещо розчарований, що на церемонії забракло офіційних представників української держави, зокрема посла України у Польщі Маркіяна Мальського:

- На жаль, на урочистостях забракло посла Мальського. Я так розумію, це не було його особисте рішення. Думаю, це велика втрата для нашої співпраці та дружби. Адже важкі моменти ми маємо переживати разом.

На закінчення церемонії прочитані були назви місцевостей, де загинули поляки 11 липня 70 років тому. Полеглих закликали бути свідками того, що нащадки про них пам’ятають.

О.Б./Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти