Logo Polskiego Radia
Print

Як карати нетверезих водіїв?

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 04.01.2014 20:51
  • 20140106-pijani kierowcy.mp3
Після серії ДТП за участі п'яних водіїв у Польщі розгорілася дискусія про загострення кари для нетверезих водіїв

Під час новорічних свят на польських автошляхах загинули 22 особи, 215 — зазнали поранення. На дорогах сталися 172 ДТП. Поліція затримала 568 нетверезих водіїв.

Найтрагічніший випадок (хоча кожен, де гине невинна людина - трагічний) стався у місцевості Камінь Поморський. У новорічну ніч п'яний водій в'їхав автомобілем у групу людей на узбіччі, вбив шестеро осіб (в тому — одну дитину). Поранені восьмирічний хлопчик і десятирічна дівчинка зараз перебувають у лікарні, їхній стан — критичний (у ДТП загинули батьки дітей). Водій у момент ДТП мав два проміле алкоголю. Йому загрожує кара 15 років позбавлення свободи.

Після серії ДТП за участі п'яних водіїв у Польщі розгорілася дискусія про загострення кари для водіїв, що сіли за кермо у нетверезому стані. Опозиційні партії вимагають суворих кар.

Опозиційна партія Солідарна Польща — за загострення законодавства в питанні покарання нетверезих водіїв. Як каже речник партії Солідарна Польща Патрик Які, нетверезий водій повинен одразу потрапити до арешту на 30 днів. У водія, який мав 1,5 проміле алкоголю, треба автоматично забирати автомобіль, а якщо той не є його власником — зобов'язати заплатити штраф (рівновартість машини). Депутат має теж інші варіанти.
- Пропонуємо, щоб водії, яких затримано, коли вони керували автомобілем у стані алкогольного сп'яніння, були змушені монтувати у своїх машинах такі механізми, які би унеможливлювали заведення автомобіля без попереднього тесту алкоматом. Ця практика популярна у всьому світі. У Польщі теж слід монтувати такі пристрої, звичайно, на кошт водіїв.

Суворо карати нетверезих водіїв пропонує найбільша опозиційна партія Право і справедливість. Як каже речник партії Анджей Дуда, найменша кара за водіння автомобіля у нетверезому стані не може бути такою як досі — штраф, а принаймні півроку позбавлення свободи. Крім цього — каже Анджей Дуда — затриманому водієві слід конфіскувати його машину.
- Конфіскація — це конфіскація, це означає, що в когось забирають його власність. Це не означає, що автомобіль тимчасово забирають, ні, водій втрачає цей автомобіль.
Право і справедливість пропонує ввести суворішу кару для тих водіїв, котрі незважаючи на те, що їм забрано право водійські права, надалі сідають за кермо. Партія пропонує теж ввести співвідповідальність за ДТП пасажирів, які їдуть автомобілем з п'яним водієм.

Польський уряд займеться справою покарання нетверезих водіїв на найближчому засіданні 7 січня. Тоді ж буде представлено пропозиції змін до кримінального законодавства. П’яних водіїв слід суворо карати, але не можна у цій справі керуватися виключно емоціями – каже прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.
- Цей злочинець повинен отримати кару адекватну до вбивства – слід так це назвати. Але для нас дуже важливо знайти якомога мудріші вирішення або ж продовжувати втілювати ті, які почали приносити ефекти. Слід запобігати у подальшому таким трагедіям. Не йдеться про те, щоб задовольнити тих, хто раз у раз опритомніє при нагоді таких трагічних випадків і голосно вимагають шибениць.

У 2012 році 30 тисяч нетверезих водіїв були покарані високими штрафами. Але суди набагато частіше оголошували кару ув'язнення з відстрочкою виконання вироку. І в цьому — найбільша проблема — каже речниця Міністерства юстиції Патриція Лус.
- Тому Міністерство юстиції працює над оновленням Кримінального кодексу, який має ввести глибокі зміни у системі винесення кар нетверезим водіям. Ми хочемо скінчити з фікцією кари з відстрочкою виконання вироку. Покарання повинно бути відчутним, швидким і реальним.

Минулого року польська поліція провела рекордну кількість — 9 мільйонів — перевірок водіїв на тверезість. Від січня до грудня 2013 року було затримано понад 150 тисяч нетверезих водіїв. П'яні водії спричинилися до 2700 ДТП.


Незважаючи на ці тривожні дані, кількість ДТП на польських автошляхах з кожним роком зменшується — переконує Кшиштоф Гайдас з Головної комендатури поліції.
- Кількість проведених акцій контролю тверезості з кожним роком зростає. А кількість затриманих нетверезих водіїв — зменшується. Отже, все вказує на те, що це явище вдалося обмежити. Ми не вповні задоволені з цих результатів, але пам'ятаймо — завдяки прискіпливому контролю кількість нещасних випадків, спричинених п'яними водіями, теж зменшується.

Суди надто ліберальні до п'яних водіїв — вважає Януш Попєль, голова Товариства допомоги постраждалим в дорожньо-транспортних пригодах. Як каже, багато засуджених взагалі не потрапляють до в'язниці. 26-річний водій, котрий у новорічну ніч спричинився до смерті шести осіб, вже раніше відповідав за керування автомобілем у нетверезому стані. Тоді йому було забрано на рік водійські права — пояснює Януш Попєль.
- Дуже часто трапляються випадки, що коли поліція затримує водія у нетверезому стані — це перше його порушення, суд дуже ліберально підходить до справи. Необхідно переконати суди у тому, що з огляду на можливі наслідки і реальний рівень загрози, яку становить для оточення нетверезий водій за кермом, треба керуватися засадою — 12 років ув'язнення передбачені у кодексі — це теж для людей.

Голова Товариства допомоги постраждалим у дорожньо-транспортних пригодах каже, що в польському суспільстві досить поширеною є толерантність до тих, хто сідає за кермо “під градусом”.
- Уявіть собі таку ситуацію: ви сидите за столом зі своїм знайомим, п'єте алкоголь, а він згодом каже — гаразд, я їду до дому. Ви його від цього відмовляєте, але він не слухає вас і сідає за кермо у нетверезому стані. Ви тоді телефонуєте і повідомляєте про це поліцію. І хто буде негативним героєм цієї розповіді? Кого знайомі будуть засуджувати? Не його, котрий становив загрозу для життя інших людей, а вас, котра донесла на поліцію. Це неприпустимо, що люди толерують таку поведінку. Я тільки сподіваюся, що у Камені Поморському знайомі цього водія, який не вперше п'яний сідав за кермо, матимуть моральне похмілля.

На думку омбудсмена Ірени Ліпович, щоб збільшити безпеку на польських автошляхах, необхідно ввести три зміни: по-перше, висококваліфіковані судді та прокурори,професіональні експертизи на місці ДТП, а також зміна ментальності суспільства. Професор Ліпович звернула увагу на високий рівень толерантності щодо п'яних водіїв.
- Якщо суспільство є толерантним стосовно цих страшних злочинів, то в такому разі толерантними будуть теж суди і прокуратура.

У польських ЗМІ вже кілька років поспіль можна побачити кампанію «Пив – не сідай за кермо».

Яна Стемпнєвич/IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти