Logo Polskiego Radia
Print

Зниження пенсійного віку: наслідки для громадян та економіки

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 22.09.2015 18:07
Президент Анджей Дуда пропонує знизити пенсійний вік, який сьогодні складає 67 років. Чому це невдала ідея - пояснюють експерти
Bild: commons.wikimedia.org

Президент Польщі Анджей Дуда, котрий обіймає свою посаду лише півтора місяця, вирішив взятися за виконання передвиборчих обіцянок. У понеділок глава держави скерував до парламенту проект закону, який би передбачав зниження пенсійного віку. Те, що у пересічних людей викликало ентузіазм, для економіки може мати без перебільшення трагічні наслідки.

«Обіцяв – виконую», 21 вересня президент Польщі Анджей Дуда скерував до Сейму проект закону, який передбачає зниження пенсійного віку з однакових наразі 67 років для чоловіків і жінок до 65 для представників сильної статі і 60 для представниць слабкої.

- Люди говорять мені: ми за Вас не голосували, але дуже хочемо, щоб Ви виконали свої обіцянки. Вірю, що роблю сьогодні крок у напрямку поліпшення життя в Польщі. Хочу, аби країна стала кращою для тих, хто тут живе, хто працює і хоче здійснювати свої мрії.

У Польщі наразі діє змішана пенсійна система. Кожен, хто працює за трудовим договором, сплачує внесок до Пенсійного фонду. ці гроші йдуть на виплату пенсій тим, хто вже не працює. Одночасно збирається квота, яку держава зобов’язана буде виплачувати платнику внесків, коли вже він досягне пенсійного віку. Кілька років тому партія Громадянська платформа провела через Сейм закон, який передбачає зростання пенсійного віку для чоловіків і жінок до 67 років. Причина – у Польщі все менше працездатного населення, а люди живуть все довше. Дуда ж вважає, що полякам би придалися ще кілька років заслуженого відпочинку. Ініціативу президента вщент розкритикували економісти. Каміль Малішевський з mBank:

- Це крок назад. Рішення президента абсолютно не відповідає демографічним тенденціям. Напевно, раніший вихід на пенсію буде проблемою для польського бюджету.

Пйотр Арак з Politika Insight наголошує: ініціатива президента особливо вдарить по жінках:

- У 2040 році, якщо зміни від Дуди пройдуть, жінки отримуватимуть на 70% менше, ніж планується зараз. У випадку чоловіків різниця складе 20%, теж відчутно. Пенсійна система сконструйована так, що особливо важливі останні роки праці.

Сама пенсійна система є відносно новим винаходом – виплачувати робітникам пенсії вперше вирішив Бісмарк у 70-х роках ХІХ-го століття. Тоді пенсії були своєрідною страховкою від старості і виплачувалися тільки тим, хто вже фізично не міг працювати. Після Другої світової війни пенсії стали постійним атрибутом розвинутих країн. От тільки системи, запроектовані в часи високої народжуваності, тепер потерпають фіаско: люди живуть довше, пенсіонерів стає більше, а кількість працюючих та дітей зменшується. Тому з’являються питання: як збільшувати пенсійний вік, кому платити пенсії, чи їх розмір має бути наближеним до зарплатні.

Які наслідки зниження пенсійного віку у Польщі мало б для економіки країни, розповідає журналіст Польського радіо Кароль Токарчик, який спеціалізується в економічній тематиці:

- Для пересічного індивідууму зниження пенсійного віку означатиме менші пенсійні виплати. Що стосується всієї системи державних фінансів, у перші роки після запровадження зміни наслідки б майже не були відчутні. Держава щороку мала б доплачувати до Пенсійного фонду кілька мільярдів злотих більше. Натомість, вже за 30 років держава, тобто платники податків, мали б доплачувати ще кілька десятків мільярдів порівняно з тим, що доплачується сьогодні. Тобто, якщо сьогодні держава докладає до пенсій 10 мільярдів євро, це майже 10% бюджетних витрат, то за 30 років це було б 20 мільярдів. Це величезні кошти.

Клопоти польської пенсійної системи є типовими для країн з так званим старіючим суспільством, і реформувати її треба, – говорить Токарчик. Проте пропозиція реформ від президента є вкрай невдалою, – додає наш співрозмовник:

- Щоб внести ясність – пропозиція президента передбачає можливість раніше вийти на пенсію, а не обов’язок так зробити. Натомість, як показує практика вже сьогодні, можливість піти на так звану часткову пенсію здобула серед людей популярність. Тобто, на практиці реалізація ініціативи Дуди виглядатиме так: люди раніше виходитимуть на пенсію, розмір пенсії буде меншим, людям не вистачатиме на життя і вони проситимуть державу про фінансову допомогу в різних формах. Тобто, держава фактично заплатить два рази: один за раніший вихід на пенсію, другий – аби ті, хто раніше вийшов, могли мати гідний рівень життя.

На хвилі дискусії про ініціативу Дуди, у Польщі відновилися пропозиції запровадження англо-саксонської пенсійної системи. Вона діє у США та Британії і полягає у тому, що кожен має таку пенсію, яку сам собі відклав на приватному пенсійному рахунку. Держава натомість забезпечує лише основний мінімум, решта – приватна справа кожного. Хоч принципи такої реформи є привабливими, проте вона абсолютно не пасує до польських реалій, – переконаний журналіст Польського радіо:

- Я колись бачив результати дослідження: якщо б у Польщі всі отримували однакову, підставову пенсію 250 євро, то хоч цієї суми і ледве б вистачало на життя, люди б все одно не підстраховувалися додатковими заощадженнями. Серед поляків досі міцне переконання, що це держава нам повинна, що навіть якщо мав подбати про себе сам, а не подбав – треба мати претензії не до себе, а до держави. До того ж, є ще одна проблема: сьогодні на одного поляка-пенсіонера працюють три людини, за 20 років це співвідношення буде один до півтора. Якщо ми хочемо перейти до англо-саксонської системи, то спершу ми б мусили перестати платити теперішнім пенсіонерам. Плюс, це сумно, але факт, поляки взагалі рідко роблять заощадження, хоч знають, що вони потрібні. Вивести їх «на глибоку воду» і одразу змусити відкладати на пенсію – як на мене нереально.

Так що журналіст закликає поляків змиритися: теперішні 20- та 30-річні не отримуватимуть від держави високих пенсій. Справа не в політичних рішеннях – у країни просто забракне коштів. Якщо у Польщі різко не зросте народжуваність та країна не буде приймати іммігрантів, уже невдовзі максимум, чим будуть задовольнятися польські пенсіонери – це 200 євро. Що ж робити в такій ситуації? Кароль Токарчик радить – тільки підвищувати пенсійний вік. Аби уникнути колапсу державних фінансів, то люди мають тим довше працювати, чим довше вони живуть. Захід, зрозуміло, непопулярний, але іншого порятунку немає. Наразі в усій Європі довше працювати взамін за вищі пенсії на референдумі погодилися лише швейцарці.

Нагадаємо, сьогодні середня пенсія у Польщі складає майже 480 євро, мінімальна – трохи понад 200.

Олена Бабакова

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти