Logo Polskiego Radia
Print

Ришард Куклінський - польський борець з «імперією зла»

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 11.02.2016 16:03
  • Виповнилося 12 років від смерті полковника Ришарда Куклінського.mp3
Полковник передавав на Захід стратегічні військові плани СРСР та Організації Варшавського договору
Ришард Куклінський і папа Іван Павло ІІРишард Куклінський і папа Іван Павло ІІ

Виповнилося 12 років від смерті полковника Ришарда Куклінського, якого іноді називають першим польським військовим у НАТО. Він був полковником Війська польського, належав до операційного правління Генштабу збройних сил комуністичної Польщі. У 70-ті і на початку 80-тих років минулого століття як секретний співробітник ЦРУ передав в Америку стратегічні військові плани Радянського Союзу і Організації Варшавського договору. Понад 40 тисяч сторінок документів стосувалися, зокрема, радянських планів нападу на країни НАТО. Куклінський попередив Сполучені Штати про плани введення в Польщі воєнного стану наприкінці 1981 року. Серед переданої інформації були також технічні дані тодішнього озброєння та розміщення радянських протиповітряних сил у Польщі і Східній Німеччині.

Через загрозу деконспірації, з допомогою ЦРУ він утік із сім’єю до США, де отримав нове прізвище. Відзначений однією з найвищих медалей Центрального розвідувального управління. Суд Польської Народної Республіки заочно виніс йому смертний вирок. Реабілітація Ришарда Куклінського 1997 року була неофіційною умовою залучення Польщі до НАТО. Ришард Куклінський помер 11 лютого 2004 року в США. Його останки перевезено до Польщі й поховано на варшавському Повонзковському кладовищі.

Відзначення
Відзначення 12-х роковин смерті полковника Ришарда Куклінського, Варшава, Повонзковське кладовище

Колишній кореспондент Польського радіо і телебачення у Вашингтоні, автор книжки «Заслуга для Польщі. Полковник Куклінський розповідає свою історію» Анджей Краєвський познайомився з Куклінським 1992 року. Їхня зустріч відбулася з дотриманням строгих правил обережності. Планувалося інтерв’ю для Польського телебачення, якого, проте, не відбулося.

– Зате, полковник, по суті, розповів мені те, про що я хотів дізнатися. Тобто, чому почав співпрацювати з американцями, про що йому справді йшлося. Що це не була шпигунська робота, а спроба врятувати Польщу. Полковник жив у переконанні, що війна є можливою, що Варшавський договір може її розпочати і тоді доля Польщі, доля мільйонів людей, по суті, буде вирішена. Ми загинемо від американських та російських атомних ударів. Він вирішив запобігти такому розвиткові подій. Я запитав, скільки осіб у польській армії мало такі ж знання, як він. Куклінський відповів, що приблизно сто офіцерів. На мою думку, питання не в тому, чи Куклінський – це герой. Для мене відповідь – очевидна: він є героєм. Але питання, чому лише він щось зробив зі знаннями, які були в понад ста польських офіцерів.

Сам полковник Ришард Куклінський до Польщі зміг приїхати рік після своєї реабілітації – у 1998-му році. За його словами, шлях до вільної батьківщини був для нього довгим, та він ніколи не сумнівався, що сюди повернеться.

– Я вважаюся звичайним солдатом Річпосполитої, який не зробив нічого, що виходило б поза святий обов’язок служити своїй батьківщині в потребі.

У своїй промові в Кракові Ришард Куклінський сказав про віру в те, що в майбутньому польське суспільство зрозуміє мотиви, які він обрав за ціль, приступаючи до боротьби з «імперією зла».

– Я маю надію, що це зрозумння колись стане загальним – коли громадська думка зможе ознайомитися з фактами, документами, які готувала в ті роки «імперія зла». Ця імперія не була ні слабкою, ні малою, ні такою мирною, як намагаються сьогодні представити деякі генерали-пенсіонери Польського народного війська.

/

Полковник Ришард Куклінський був інтровертичною і надзвичайно скромною людиною, та заодно мав у собі дещо оптимізму, – так його запам’ятав Філіп Фронцковяк, директор варшавської Палати пам’яті Ришарда Куклінського. Слід уточнити, що Фронцковяк є сином Юзефа Шанявського, який був польським уповноваженим полковника Куклінського. У 90-ті роки мав нагоду познайомитися з Куклінським.

– Дуже скромна, замкнута в собі людина. Але також, я думаю, це було спричинене тодішнім трауром після смерті синів. Я пам’ятаю його як людину якоюсь мірою оптимістичну, проте, дуже потайну і, може, навіть несміливу.

Обидва сини Ришарда Куклінського загинули в 90-тих роках. Як вважалося, причетними до їх смерті були радянські спецслужби. Філіп Фронцковяк не сумнівається, що поляки повинні запам’ятати полковника Ришарда Куклінського як героя. До речі, з кожним роком оприлюднюються нові факти з його життя. З’являються нові гіпотези – наприклад, що Куклінський від початку планував діяльність проти комуністів.

– В одній з версій біографії Ришарда Куклінського мовиться, що він запланував цю помсту вже в ранні роки своєї військової кар’єри. Каже про це Роман Барщ, його приятель від наймолодших років – вони разом допомагали своїм єврейським колегам з гетто.

/

Польський міністр оборони Антоні Мацєревич звернувся до президента Польщі Анджея Дуди з проханням надати посмертно полковникові Ришарду Куклінському звання генерала. Така пропозиція висувалася вже багато років – відзначив колишній пресовий представник Куклінського в Польщі, Єжи Буковський.

– Я дуже радий, бо продовження пам’яті про полковника Куклінського – це велика частина мого життя. Сьогодні польське суспільство дивиться на полковника вже по-іншому. Величезну роль відіграв фільм Владислава Пасіковського «Джек Стронґ». На нього дивляться як на одного з найбільших героїв не лише Польщі, а взагалі новітньої історії світу – на чому завжди наголошували американці.

Джек Стронґ – це один із псевдонімів полковника Куклінського, фільм під таким заголовком, на основі фактів з його життя, мав прем’єру 2014 року. Крім генеральського звання, пам’ять про постать Ришарда Куклінського варто підтримувати саме такими способами – переконує Єжи Буковський.

– Такими як фільм або книжки. Та, врешті-решт, введення полковника Ришарда Куклінського до підручників історії для середніх шкіл. Для молоді це буде важливішим, ніж те, чи він є полковником, чи генералом. Адже, по-правді, мало хто знає, що інший польський герой, ротмістр Вітольд Пілєцький, два роки тому посмертно отримав звання полковника. Всі надалі називають його ротмістром і так само буде з генералом Ришардом Куклінським – скоріше всього, його пам’ятатимуть як полковника.

Остаточне рішення у справі посмертного звання генерала для Ришарда Куклінського прийме президент Польщі.

IAR/Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти