Logo Polskiego Radia
Print

Ставлення росіян до звільнення Надії Савченко

PR dla Zagranicy
Nazar Oliynyk 15.06.2016 18:38
  • Centrum Lewady.mp3
За даними опитування Центру Левади, 11% респондентів ставляться до обміну Савченко цілковито позитивно
Photo:ВАДИМ ЧУПРИНА/wikipedia.org/CC BY-SA 4.0

Однією з найбільш яскравих подій останнього часу стало щасливе завершення епопеї зі звільненням Надії Савченко з російського полону. Цю подію та її наслідки ще довго аналізуватимуть та обговорюватимуть політики, експертні кола та громадськість.

В контексті такої значимої події, російський дослідницький осередок Центр Левади провів серед росіян опитування з приводу обміну і ставлення мешканців Росії до України загалом.

Отож, за даними згаданого опитування, 11% респондентів ставляться до обміну цілковито позитивно, 32% скоріш позитивно, 16% скоріш негативно і 11% росіян відносяться до обміну цілковито негативно.

Слід також наголосити, що Центр Левади поцікавився у росіян, яка подія минулого місяця запам’яталася їм більше всього. Обмін української льотчиці на російських грушників зайняв 5-те місце у цьому рейтингу популярних подій. Цю подію найкраще запам’ятали 20% росіян. При цьому, така ж кількість опитаних нічого не чула про помилування українки Савченко та росіян Алєксандрова та Єрофєєва.

Дослідницький центр поруч з цим вирішив простежити, як змінилося ставлення росіян стосовно “справи Савченко” і України до і після обміну. За результатами опитування, проведеного між 20 і 23 травня, тобто до обміну, майже половина росіян – 48% вважала, що Надія Савченко повинна відбувати покарання в Росії. Після 25 травня, тобто після звільнення української льотчиці, цей показник знизився до 34%. До обміну Савченко на Алєксандрова та Єрофєєва 38% респондентів вбачали доцільність в такій формі вирішення “справи Савченко”, тоді як після здійснення самого обміну, він здобув підтримку 56% опитаних.

Результати опитування Центру Левади коментує його директор Лєв Ґудков:

Я б не сказав, що до Савченко змінилося ставлення, оскільки негативна дія пропаганди триває і відповідне налаштування утримується. Зміна ставлення стосовно помилування Савченко та її депортації до України пов'язана тільки з таким загальним налаштуванням російського населення – витягнути з полону своїх, навіть якщо вони винні. Іншими словами це більш виправдано, ніж тримати Савченко 22 роки у тюрмі згідно з вироком.

Російський соціолог підкреслює, що ставлення росіян до самої Савченко принципово не змінилося:

Пропаганда діє – вона дуже ефективна, вкрай демагогічна та брехлива і тому визначає загальний настрій населення. Якщо подивитися на траєкторію ставлення росіян до процесу Савченко, то тут, безумовно, домінували мстиві та ворожі емоції до особи Надії. Її поведінка дратувала. Це все вкладалося в такий контекст ворожого ставлення до України. Тільки лише трохи понад 10% респондентів, головним чином більш ліберальні та освічені групи осіб, налаштовані проти Путіна, ставилися з симпатією до Савченко. В ній вбачалося героїню, яка принципово відстоює свою позицію та гідність України у всій цій історії.

Проте, само по собі помилування Савченко та обмін, який відбувся, принципово не змінює ставлення росіян до неї. Просто, виручили своїх вояків і це сприймається як більш раціональна та позитивна поведінка.

Під час опитування Центр Левади запитав росіян про їх ставлення до України загалом до і після обміну Савченко на російських спецназівців. Отож, в період з 20 по 23 травня 24% опитаних висловило загалом позитивне ставлення щодо сусідньої країни. Вже після звільнення Савченко цей показник зріс до 35%. Скоріш негативно до України ставилося 45% опитаних, але після обміну негативна аудиторія знизилася до 37%. У той же час, якщо до України дуже негативно ставилося 18% росіян, то вже після обміну такої думки притримувалося лише 10% респондентів. Число тих, хто цілковито позитивно ставився до України, зросло з 2% до 4%. Директор Центру Левади так пояснює вищенаведені коливання громадської думки росіян:

Це просто ефект того, що пропаганда переключилася на інші об'єкти: Туреччина, Захід ітд. Інтенсивність антиукраїнської пропаганди за останні півроку трохи ослабла. От все це з цим і пов’язано.

На думку Льва Ґудкова те, як в майбутньому буде змінюватися відношення росіян до України, залежить від пропаганди і, так би мовити, порядку денного Кремля:

Люди не мають якихось незалежних джерел інформації. Розуміння того, що відбувається в Україні, а також між Україною та Росією, після анексії Криму підпорядковане оцій дуже жорсткій та інтенсивній пропаганді. Можна сказати, що йде маніпулювання громадською думкою.

опрацював. Н.О.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти