Logo Polskiego Radia
Print

Литва вшановує пам’ять жертв сталінських репресій

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 14.06.2012 14:10
У глибину Росії вивезено понад 130 тисяч мешканців Литви, також поляків. У Литві немає родини, яка не постраждала б від сталінських репресій.
Foto: wikimedia

Литва вшановує нині жертви перших депортацій, які НКВС провело 72 роки тому. Масове вивезення громадян відбулося після приєднання Литви до Радянського Союзу в 1940 році.

Відзначення Дня скорботи і надії розпочато урочистим засіданням у литовському Сеймі. На Майдані Незалежності відбулася церемонія піднесення на щоглу державного прапора з чорною стрічкою. По всій країні відкрито виставки, відбуваються зустрічі з колишніми засланцями та концерти.

Головні урочистості відзначення Дня скорботи і надії, як щороку, відбуваються на залізничній станції Нова Вілейка, звідкіля у свою, іноді останню вже подорож, вирушили тисячі.

За оцінками, до 1952 року у глибину Росії вивезено понад 130 тисяч мешканців Литви. Не лише литовців, масово вивозили також поляків з Віленського краю. Історики вказують, що в Литві немає родини, яка не постраждала б від сталінських репресій.

Л.І./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти